11. 12. 2020, 08:27 | Vir: STA

Joe Biden in Kamala Harris osebnosti leta revije Time

Profimedia

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in njegova bodoča podpredsednica Kamala Harris sta postala osebnosti leta revije Time. Pri reviji jih je navdušila njuna zgodba o spreminjanju ameriške zgodbe in občutek za sočutje. Pojasnjujejo, da bodo prihodnja štiri leta velik preizkus za vse.

"Za spreminjanje ameriške zgodbe, ker sta pokazala, da je moč sočutje večje od besa razdvajanja, ker delita vizijo zdravljenja v svetu, ki žaluje," so pri reviji pojasnili odločitev. Na naslovnici revije sta portreta demokratov, spodaj pa podnaslov "Spreminjanje ameriške zgodbe".

Ko so pri reviji Time vprašali Bidna, kaj si želi, da bi ljudje rekli o njemu po štirih letih v Beli hiši, je odgovoril, da si želi "da bo Amerika na boljšem in da bodo povprečni Američani na boljšem na dan, ko bova odšla, v primerjavi z dnem, ko bova prišla".

Harrisova je prva novoizvoljena podpredsednica z nazivom osebnost leta. V pogovoru za revijo je priznala, da so pred njo veliki izzivi v Beli hiši, med drugim pandemija, gospodarska kriza in rasna nepravičnost. "Morali bomo opravljati več stvari hkrati, tako kot to dela vsak starš ali človek," je povedala.

Biden je na volitvah 3. novembra premagal Donalda Trumpa, ki se upira priznanju poraza. Biden je v volilni kampanji med drugim zbiral podporo s tem, da želi zapolniti globoko vrzel, ki je nastala med Američani. Skupaj z Harrisovo, prvo žensko na tem položaju, bosta zaprisegla 20. januarja.

V ožjem izboru za osebnost leta so bili še direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci, gibanje za rasno pravico Črna življenja štejejo in sedanji predsednik Trump. Za športnika leta so okronali LeBrona Jamesa, za zabavljače leta pa k-pop skupino BTS.

Revija Time od leta 1927 vsak let izbere osebnost leta, s tem nazivom počastijo ljudi, ki so najbolj vplivali na novice, v dobrem ali slabem pogledu. Lani je bila zmagovalka podnebna aktivistka Greta Thunberg, leta 2016 pa je na primer zmagal Trump.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.