20. 12. 2020, 11:33 | Vir: STA

Joe Biden: Potrebujemo enoten odziv države na podnebne spremembe

profimedia

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je v soboto v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware predstavil svojo ekipo za boj proti podnebnim spremembam. Ob tem je poudaril, da je okoljska politika ena od prednostnih nalog njegove administracije in da v boju proti podnebnim spremembam ne bi smeli izgubljati časa.

V Bidnovi ekipi bosta med drugim Michael Regan iz Severne Karoline, ki ga novoizvoljeni predsednik predlaga za prvega temnopoltega upravitelja Agencije za zaščito okolja (EPA) v zgodovini ZDA in kongresnica iz Nove Mehike Deb Haaland kot prva notranja ministrica iz vrst ameriških Indijancev. Vse Bidnove predloge za imenovanja mora sicer potrditi še senat.

"Smo sredi krize," je izpostavil Biden. "Tako kot moramo biti enotni v odzivu na covid-19, potrebujemo enoten odziv države na podnebne spremembe," je poudaril. "Takoj moramo začeti z delom," je dejal. Po njegovih besedah to ne bo enostavno, a je nujno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na obeh področjih novoizvoljeni predsednik napoveduje zasuk v politiki glede na sedanjega predsednika Donalda Trumpa.

V boju proti podnebnim spremembam Biden med drugim načrtuje energetsko sanacijo na milijone zgradb v ZDA ter proizvodnjo električne energije v državi brez izpustov ogljikovega dioksida do leta 2035. Napovedal je še, da si bo njegova administracija prizadevala posodobiti vodno, prometno in energetsko infrastrukturo, da bo bolj odporna na ekstremne vremenske razmere, ob tem pa ustvariti številna nova delovna mesta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.