20. 1. 2021, 18:49

Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

Profimedia

Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

Pred Bidnom je na položaj prve temnopolte podpredsednice ZDA prisegla Kamala Harris. Njeno prisego je vodila vrhovna sodnica Sonia Sotomayor.

Slovesna prisega Bidna in Harrisove je bila drugačna, saj zaradi pandemije koronavirusa in napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja na travniku National Mall ni bilo ljudi. Travnik do Washingtonovega spomenika so krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah 3. novembra, na slovesnost ni bilo, prišli pa so vsi še živeči nekdanji predsedniki ZDA s soprogami razen Jimmyja Carterja, ki je šibkega zdravja.

Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royjem Bluntom iz Missourija predseduje inavguracijskemu odboru. Ameriško himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautifull.

Trump ohranil tradicijo sporočila nasledniku

Donald Trump, ki na položaju predsednika ZDA ni spoštoval vrste ameriških tradicij, je ob odhodu iz Bele hiše svojemu nasledniku Joeju Bidnu vendarle pustil skrito sporočilo, katerega vsebina pa še ni znana.

Bidnu je pustil pismo, katerega vsebina bo sčasoma prišla v javnost. Tradicijo je začel Ronald Reagan, ki je nasledniku Georgeu Bushu starejšemu zapustil risbo slona, ki je simbol republikanske stranke, pokritega s purani. Reagan je Bushu starejšemu napisal, naj se ne pusti puranom.

George Bush starejši je nasledniku Billu Clintonu zaželel veliko sreče in dodal, da se v nasprotju s splošnim prepričanjem v Ovalni pisarni ni nikoli počutil osamljenega.

Clintonovo pismo nasledniku Georgeu Bushu mlajšemu je bilo prav tako velikodušno, tako kot pismo Georgea Busha mlajšega Baracku Obami. Temu je nato pripadla čast, da nekaj napiše Trumpu, in Obama se je razpisal.

Trumpu je čestital za izjemno tekmo, izpostavil pomen ameriškega vodstva v svetu, minljivost položaja predsednika ZDA, pomen spoštovanja institucij in tradicij ter pri tem omenil, da jih je treba ohraniti trdne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.