M.P. | 9. 2. 2024, 19:04

Umrl je novinar, ki je Sloveniji s svojimi reportažami delal veliko reklamo v tujini

Profimedia

"Predjamski grad je eden najbolj izjemnih gradov na svetu," je slovensko znamenitost opisal v reportaži, objavljeni na spletni strani CNN.

Te dni se je med svetovnimi turističnimi novinarji razširila žalostna vest, da je po težki bolezni umrl 59-letni John Malathronas, znan po svojih izjemnih reportažah in popotniških prispevkih, med drugim tudi iz naše države. V Grčiji rojeni Malathronas je bil eden najbolj iskrivih britanskih, pa tudi svetovnih turističnih novinarjev. Svoje popotniške zapise z različnih koncev sveta je objavljal tako za Guardian in Telegraph, kot tudi za NatGeoTraveller, Rough Guides in CNN.

Profimedia

Ko je leta 2020 v spremstvu slovenskega turističnega vodnika obiskal Predjamski grad, je bila Malathronasova reportaža del serije člankov na spletni strani CNN z nadnaslovom Destinacija Slovenija. V središču njegove zgodbe je bil Erazem Predjamski, "lokalni Robin Hood", ki je svoj konec dočakal precej neugledno, na stranišču. V članku je avtor takrat ugotavljal, da Erazmova zgodba ni ušla niti ljubiteljem serije Igra prestolov - ti so namreč takoj opazili, da je na podoben način končal lord Tywin Lannister (ta je bil v nadaljevanki ustreljen s samostrelom, medtem ko je ždel na svojem prestolu v kopalnici).

Malathronas je pisal tudi o Postojnski jami in njenih čudesih, predvsem o človeški ribici oziroma "majhnih zmajih iz Slovenije".

Zgodba Johna Malathronasa o tajnih prostorih v postojnskem Hotelu Jama za časnik Telegraph se je medtem uvrstila med finaliste za najboljši evropski turistični projekt v izboru mednarodnih nagrad za turizem British Guild of Travel Writers 2020 (BGTW). Eno od svojih zelo znanih reportaž za CNN je pronicljivi novinar, popotnik, pisatelj in fotograf namenil tudi Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump

Vest o njegovi smrti je sporočila njegova novinarska kolegica Mary Novakovich na svojem LinkedIn profilu. Grški novinarski kolegi se Johna Malathronasa medtem spominjajo tudi kot enega njihovih najboljših glasbenih kritikov z začetka 80. let prejšnjega stoletja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol