A.B. | 18. 1. 2022, 19:53

Johnsonovo SPRENEVEDANJE o PREPOVEDANIH zabavah: ''Nihče mi ni povedal, da kršim pravila''

Profimedia

Medtem, ko se je na vrhuncu epidemije covida-19 svetovna populacija spopadala s prilagajanjem na razmere za zajezitev nadaljnjega širjenja virusnih okužb - kar je za velik odstotek prebivalstva pomenilo tudi slovo od razgibanega družabnega življenja, nočnih zabav in druženja - so se v britanski ulici Downing Street vrstila rajanja ob hladilniku, polnem alkohola. Na 'vrtnih zabavah' je bil med domnevno 50 udeleženci prisoten tudi britanski premier Boris Johnson, 'prijateljska druženja' njegovega kabineta pa naj bi se odvijala vsak petek. Potem, ko je novica o Johnsonovem 'veseljačenju' v času izrecne prepovedi zbiranja in druženja, napolnila naslovnice svetovnih medijev, se je britanski premier odzval z besedami: ''Nihče mi ni povedal, da kršim pravila.''

Pravilo ... Slovar slovenskega knjižnega jezika ga definira kot ''kar določa, kakšno sme, mora biti kako ravnanje, vedenje, mišljenje.'' In pravila so bila predstavljena tudi na vrhuncu epidemije covida-19. V nekem trenutku je skoraj vsaka država, ki je želela zajeziti nadaljnje širjenje okužb s koronavirusom, sprejela ukrep o prepovedi zbiranja in druženja večjega števila oseb, ki niso iz istega gospodinjstva. Taisti ukrep pa je kršil kabinet britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je v svoje koledarje označil 'petke z vinom' in se tako vsak konec tedna podal na 'rajanje' v ulico Downing Street na hišni številki 10. 

Potem, ko je novica o 'petkih z vinom' napolnila naslovnice svetovnih medijev, se je z 'opravičilom' oglasil tudi sam Johnson in sporočil: ''Nihče mi ni povedal, da kršim pravila.'' 

Sky News je prenesel, da se je Johnson na očitke zgrožene javnosti branil z odzivom, da se je zabave udeležil samo enkrat in še takrat le zato, ker je menil, da gre za službeno zadevo. Poudaril je, da se zabave ne bi udeležil, če bi takrat vedel, da bo s tem kršil pravila, hkrati pa je dodal, da se je tam zadržal le toliko časa (25 minut), da se je lahko zahvalil vsem svojim uslužbencem, nato pa se je vrnil v pisarno in nadaljeval z delom. 

''Nihče mi ni povedal, da delam nekaj proti pravilom, da to ni službeni dogodek ... Iskreno si ne morem predstavljati, zakaj bi do takšne zabave prišlo in zakaj bi jo kdo dovolil, če je bila prepovedana,'' je še poudaril britanski premier. 

Medtem pa že teče aktivna preiskava vseh prijav spornih zabav na Downing Streetu, s katero bodo preiskovalni organi skušali ugotoviti, ali je Johnson s svojim osebjem v času zaprtja države zavestno kršil zakonodajo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.