25. 4. 2019, 13:59 | Vir: STA

Juliana Assangea v zaporu obiskal predstavnik ZN

profimedia

Poročevalec ZN za zasebnost Joe Cannataci je danes v zaporu v Londonu obiskal ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, kjer ta čaka na odločitev o izročitvi ZDA in o kazni zaradi kršitve pogojnega izpusta. Cannataci, prvi predstavnik ZN, pristojen za zasebnost, je srečanje z Assangem napovedal, še preden so ga aretirali.

Cannataci, ki ga je za posebnega poročevalca na področju pravice do zasebnosti imenoval Svet ZN za človekove pravice, je Assangea nameraval obiskati že, ko je ta še bival na ekvadorskem veleposlaništvu. Po njegovi aretaciji 11. aprila pa je napovedal, da bo Veliko Britanijo zaprosil, da mu dovoli srečanje. Cilj naj bi bil ugotoviti, ali so Assangeu kršili pravico do zasebnosti, so pred časom poročali mediji.

Assangeova odvetnica Jennifer Robinson je medtem današnji obisk Cannatacija v zaporu Belmarsh pozdravila in pri tem obžalovala, da je Ekvador Assangea izgnal s svojega veleposlaništva v Londonu, preden bi lahko srečanje opravili tam, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska policija je Avstralca Assangea 11. aprila dobesedno odnesla iz prostorov ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kjer se je pred tem sedem let izogibal aretaciji. Azil mu je odrekel ekvadorski predsednik Lenin Moreno, ker da je večkrat kršil mednarodne konvencije in ker da je Wikileaks grozil Quitu.

V Londonu bo po pričakovanjih prihodnji teden potekalo sodno zaslišanje, na katerem bodo odločali o izročitvi Assangea ZDA. Assange, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.