Skrivnost popolne kave: za najboljši jutranji napitek se izognite tem napakam

6. 11. 2025, 09:54 | Uredništvo
Skrivnost popolne kave: za najboljši jutranji napitek se izognite tem napakam (foto: Profimedia)
Profimedia

Tisti, ki kuhajo najboljšo kavo, se držijo teh preprostih pravil.

Mnogi prisegajo na kavo iz kafetiere. Značilen brbotajoči zvok in vonj sveže kuhane kave, ki se razlega po kuhinji je za marsikaterega ljubitelja kave jutranji obred, brez katerega si ne zna predstavljati začetka dneva. Da bi bila aroma kave popolna pri vsaki kavi ki jo skuhamo, pa niso dovolj le kakovostna kavna zrna, ampak je ključnega pomena tudi čista in pravilno vzdrževana kafetiera.

kafetiera, kava
Profimedia

Priporočilo strokovnjakov: manj je več

Za vsakodnevno čiščenje kafetiere velja preprosto pravilo: manj je več. Pri vsakodnevnem čiščenju kafetiere ne uporabljamo detergentov, saj lahko ti poškodujejo notranjost in pustijo neprijeten okus. Prav tako je ne čistimo v pomivalnem stroju, saj lahko visoka temperatura in detergenti poškodujejo aluminijasto površino.

Po vsaki uporabi kafetiere počakamo, da se ohladi, nato jo razstavimo, odstranimo kavne usedline, posamezne dele pa dobro speremo pod tekočo vročo vodo. Vse dele nato dobro osušimo s krpo in kafetiero sestavimo šele, ko je povsem suha. Tako se izognemo oksidaciji in neprijetnim vonjavam.

Splet razburjen zaradi geste Nica Harrisona do mladega navijača v Dončićevem dresu
kava
Profimedia

Pomembno tudi temeljitejše čiščenje

Čeprav kafetiero redno čistimo na zgoraj opisani način, pa za ohranitev popolnega okusa in funkcionalnosti vsake toliko potrebuje tudi temeljitejše čiščenje.

Temeljiteje jo očistimo tako, da z zobno ščetko ali iglo nežno očistimo vse luknjice, spodnji del kafetiere pa očistimo po posebnem postopku - napolnimo ga z vodo, dodamo dve žlički kisa ali citronske kisline in tekočino zavremo. Ko se "skuha", tekočino zavržemo, posamezne dele kafetiere pa speremo z vodo. Odstranimo tudi tesnilo, ga obrišemo z vlažno krpo in dobro osušimo.

kafetiera, kava
Profimedia

Odstranjevanje vodnega kamna

Za kar najbolj popoln okus kave je pomembno tudi odstranjevanje vodnega kamna. Ta nastane zaradi kalcija in magnezija v vodi, ki med segrevanjem kristalizira. Za odstranjevanje vodnega kamna prav tako uporabimo sodo bikarbono, kis in citronsko kislino, mešanico pa zavremo. Ta trojica naravnih sredstev ima namreč močan čistilni in razmaščevalni učinek in je nežna do površine.  

Za preprečevanje nastajanja vodnega kamna je pri čiščenju in kuhanju kave najbolje uporabiti filtrirano ali ustekleničeno vodo, voda iz pipe je namreč pogosto zelo trda, kar vodi do hitrejšega nabiranja vodnega kamna.

kafetiera, kava
Profimedia

Pomembno pred prvo uporabo

Če smo pravkar kupili novo kafetiero, je pred prvo uporabo pomemben "uvodni obred". Vse dele temeljito speremo z vodo. V kafetieri nato zavremo vodo brez dodane kave, nato pa trikrat skuhamo kavo po običajnem postopku in kavo zavržemo. Šele po vseh teh korakih lahko skuhamo prvo popolno kavo.

Uvodni obred je pomemben zaradi ustvarjanja zaščitne plasti aromatičnih olj na notranjih stenah. Gre za majhno žrtev, ki pa je pri novi kafetieri nujen korak, da bo vsaka naslednja kava popolna, piše na spletni strani Bialetti.com.

Čajne vrečke so v resnici tako zelo škodljive, na dan prihaja zlovešča resnica