24. 5. 2008, 12:48 | Vir: Playboy

Kaj je »in«?

*
Kaj je »in«? (foto: *)

V angleščini imajo zelo preprosti besedi za to, kaj je in kaj ni priljubljeno, modno in trendi. Če je nekaj »in« (notri, not'), je priljubljeno, modno in trendi. Če je »out« (zunaj, ven'), pa je prav nasprotno – nepriljubljeno, nemodno, netrendi. Ko govorimo o tem, kaj je v seksu »in«, se stvari nekoliko zapletejo, ker je med seksom, vsaj med penetracijskim, vedno bilo, je in bo »in« to, kar je sicer »out«, da smo srečni in zadovolj(e)ni pripadniki obeh spolov …

Sama tehnika penetracijskega seksa se skozi tisočletja in milijone let ni spreminjala in sta jo zelo prepričljivo opisala najboljša znana britanska večna ljubimca Charles in Camilla v tistem razvpitem prisluškovanem in potem objavljenem telefonskem pogovoru, v katerem princ pravi, da bi jo »rad čutil ob sebi, bil na njej, gor in dol, ter not' in ven', posebej not' in ven'«, mistresa pa odgovori, »da je to točno to, kar potrebuje ta trenutek«.

Spreminjal pa se je odnos zunanjih dejavnikov, ki so vplivali celo na to, kako smo se ljudje dajali gor ali dol. Zaradi seksu sovražnega katolicizma smo v Evropi stoletje za stoletjem »misijonarili« v večnem mraku zakonskih spalnic, medtem ko so na Daljnem vzhodu na seks gledali kot na umetnost, ki so jo študirali enako pozorno kot matematiko in pisali o »tisoč in enem položaju« v umetninah, kakršna je Kamasutra …

K stvari! Najprej navzdol, ker je zdaj najbolj »in« vagina, o kateri se ni nikoli prej toliko govorilo in pisalo.

Od penisa k vaginalnim monologom

Moški smo penis od nekdaj imeli za najbližjega in najboljšega prijatelja, kar niti ni presenetljivo, saj je vedno z nami, vselej na dosegu roke, tudi takrat, kadar smo sami z njim in se želimo poveseliti, potolažiti, pozabavati, obujati spomine, v dvoje pogledati kakšen dober (porno) film, imeti domišljijski seks z, na primer, avstralskim supermodelom Elle MacPherson ... Večji in debelejši ko je, bolj smo ponosni nanj in rajši ga vidimo in kažemo, ne samo ženskam, čeprav velika večina moških, kadar to okoliščine dopuščajo, opazuje svoj ponos med ročnimi deli, najraje v ogledalu.

Ta velika medsebojna navezanost med moškim in penisom traja vse življenje. Velikokrat je tako močna, da so moški obtoženi, da ne mislijo z zgornjo glavo. Enkrat je bolj, drugič manj intenzivna, odvisno od naših (ne)uspehov pri pripadnicah lepšega spola, kot vsaka navezanost pa tudi ta z leti, vsaj pri večini moških, popusti in je odvisna od tega, kako pogosto sam dviga glavico oziroma kako poslušen je. Zameri se nam lahko samo na en način. Če te (mehak) pusti na cedilu takrat, ko ga (trdega) najbolj potrebuješ. Sem vas prepričal, da je odnos med moškim in njegovim penisom ljubeč?

Klitorisovih 8000 živčnih končičev

Ženske so imele do pred kratkim precej bolj sramežljiv, skrit in zadržan odnos do svojega spolovila (tako grozna je ta beseda, da je ne bom več uporabil), kar je bila, preprosto rečeno, posledica stoletja za stoletjem zatirane ženske seksualnosti, ki ji moški ni priznal enakopravnega položaja s svojo seksualnostjo v bistvu zato, ker se je bal priznati, da lahko ženska, tehnično gledano, seksa veliko dalj časa in zadovolji veliko več moških kot lahko moški zadovolji žensk.

Vagina ni več samo »in«, ampak je tudi »out«, zahvaljujoč ameriški feministki in večnamenski ustvarjalki Evi Ensler, ki je lani s knjigo Vaginalni monologi ustvarila mednarodno uspešnico, posebno potem, ko so se v njeni odrski različici v ameriških in britanskih gledališčih začele vrstiti slavne igralke, pevke in manekenke, pripravljene pripovedovati zanimiv, zabaven in poučen monolog o vagini. Nastal je na podlagi Evinih pogovorov o vaginah z ženskami različnih starosti.

Glavno Evino sporočilo je, da bi morale ženske, če hočejo biti zadovoljne/visoko orgazmične v seksu, dodobra spoznati svojo vagino, se ne samo pogovarjati, ampak veliko ukvarjati/igrati z njo, preden, pa tudi potem, ko spozna penis, in pripraviti moškega do tega, da se podrobno seznani z njo. Eva pravi, da je ena od najboljših reči, ki se lahko zgodijo ženski, če je moški pripravljen eno uro (ja, eno uro!) gledati njeno vagino. Na vrsto pride tudi velika resnica, ki ni ravno v vagini, ampak izven nje, nad njo. »V klitorisu je 8000 živčnih končičev,« razglasi Eva, »kar je dvakrat več kot jih je v penisu!«

Brazilec in dizajnerske vagine

Eva je naredila veliko za vagino, vendar pa je bila Madonna prva slavna seksualno osvobojena ženska, ki je z eno samo podobo v čudoviti monografiji Seks opozorila na pomen vzajemne navezanosti – razkoračena nad velikim ogledalom, z na pol slečenimi hlačkami in roko v mednožju. To je bilo že v časih, ko Madonna v mednožju (in pod pazduhama) ni več imela nekaj podobnega lasuljam Tine Turner. Njene kosmate mladostne čase pred fotografom omenjam zaradi najnovejšega brivskega trenda pri ženskah.

Rečejo mu »Brazilec«, pomeni pa britje celotnega ženskega telesa, na katerem naj ostane samo ozka stezica dlačic med nogama.

Kalifornijski lepotni kirurgi ne bi bili to, kar so (izkoriščevalci človekove nečimrnosti in strahu pred staranjem), če ne bi izkoristili nenadne vaginalizacije sveta in svojo ponudbo oplemenitili s posegi kot je »labiaplasty«, kot rečejo popravljanju (polepševanju) videza vulve. Z drugimi besedami: njihovi noži se selijo z obraznih ustnic na sramne ustnice. Pa to še ni vse, saj ponujajo tudi oženje vagin. Klinike, v katerih to počno, imajo vabljiva imena, na primer Inštitut za lasersko pomlajevanje vagine. Obiskujejo jih ženske različnih starosti, ki bi rade bile tako »tesne«, kot so bile pri šestnajstih.

Vroča privlačnost ritnic

V kalifornijskih in drugih klinikah za lepotno kirurgijo je še vedno največje povpraševanje po povečavi dojk, čeprav so velike prsi, kakršne so bile »in« ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let, potem ko se je njihova priljubljenost iz porničev preselila na dnevno televizijo (Obalna straža), postale pase, »out«. Najnovejši prsni modni trend so velike poudarjene bradavice, za katere se zdi, da hočejo preluknjati oblačila. Za tiste, katerih bradavice ne luknjajo oblačil, so na voljo umetne.

Najbolj »in« so že nekaj časa ženske ritnice, zahvaljujoč prelepima popolnima ritnicama pevke Kylie Minogue, ki je z njima poskrbela za pevski preporod, obilnima, vendar lepo oblikovanima ritnicama pevke in igralke Jennifer Lopez in v zadnjem času tudi podobno obsežnima ritnicama vroče latinoameriške pevske zvezde Shakire.

Lepotni kirurgi se rade volje lotijo žensk, ki so nesrečne zaradi oblik svojih ritnic, za tiste, ki niso pripravljene iti pod nož, pa so na trgu posebne »žabe«, hlačne nogavice, ki naj bi jih preoblikovale. Nenadoma ženske z vseh koncev in krajev zasipavajo z nasveti, kako do lepih ritnic, od proizvajalcev krem do fitnes inštruktorjev, najbolj »in« šport pa je postalo sabljanje, ker menda ustvarja prelep ženski zadek.

Tudi veliki penisi so not'

Še nedavno velikost penisa ni bila pomembna. Poslušali smo ljudske modrosti »ni važno, kolikšen je, ampak to, kaj moški naredi z njim«, »mali, toda tehničar« in podobno, ženske pa naj bi se množično strinjale s tem splošno razširjenim mnenjem, dokler se niso pred dvema, tremi leti v ženskih revijah začele pojavljati najprej nekoliko plašne, sčasoma pa vse bolj odkrite trditve, da prastara bojazen moških s povprečno debelimi in dolgimi o tem, da imajo ženske raje nekoliko debelejše in daljše od povprečno debelih in dolgih, ni neutemeljena.

To ni ne odebelilo ne podaljšalo naravnega povprečja, je pa pripravilo ženske do tega, da so začele priznavati, da imajo lepe spomine na moškega, ki je imel res velikega. Najbolj jasno in glasno se je o tem razgovorila Pamela Anderson, ko je izjavila, »da so moški, ki pravijo, da velikost penisa ni pomembna, lažnivci z majhnimi kurčki«.

Velik penis je hitro postal pomemben »modni« dodatek, kar je sprožilo še bolj množične obiske na vse številnejših klinikah, na katerih že precej rutinsko podaljšajo in odebelijo najboljšega moškega prijatelja. Za vse tiste, ki bi radi delali samo velik ali večji vtis, pa so na trgu nove kavbojke, ki naredijo grbo v mednožju, ter posebne »polnjene« spodnjice.

Obvezna oprema

K »obvezni opremi« sodobne ženske ne sodijo več samo vibratorji. V Coco De Mer, novi londonski trgovini s seks pripomočki v središču mesta, v Covent Gardnu (in ne v kakšni zakotni ulici Soha) – razglasili so jo za prvo londonsko erogeno cono – so »in« tudi lisice in hlačke dobrega okusa, ki jih je mogoče pojesti. Vibrator, pravijo pri Coco De Mer, ki jo je odprla Sam Roddick, hčerka Anite Roddick, ki je obogatela z vsesvetovno verigo trgovin Body Shop, ni več samo najboljši dekletov prijatelj, ampak obvezni modni dodatek.

Zmedeni? Nikar. To ne pomeni, da bi ga morala ženska imeti za pasom, ko gre v mesto, pomeni pa, da je žensko samozadovoljevanje šik, moderno, zelo »in« (vibrator nikoli ni bil namenjen seksu v troje, kakor nekateri moški zmotno mislijo, ker moški preprosto ne prenesejo večno trde konkurence). Lisice so »in«, ker je moderno zmerno »mučiti« drug drugega v postelji. Kaj pa hlačke, ki so dobrega okusa? To je ja povsem jasno. Lizal in jedel naj bi jih moški, kar je seveda gurmanski uvod v oralni seks. Po eksploziji priljubljenosti felacije, za katero sta v Beli hiši poskrbela Bill in Monica, je eksplodirala tudi priljubljenost kunilingusa, ki naj traja, traja in še malo traja.

Najnovejši pripomoček za osamljene moške so lutke, ki jih ni treba več napihovati, saj so ustvarjene iz silikona in veliko bolj spominjajo na pravo stvar, lastniki pa morajo paziti, da se jim ne zgodi tisto, kar se je Nemcu, ki ga je, misleč, da gre za žensko truplo, policiji prijavil sosed, ko je svojo novo silikonsko ljubico prinesel domov. Policija je vdrla v stanovanje, ko se je ravno »seznanjal« z njo …

Kje in kako?

Zdaj ko smo se seznanili z obvezno opremo, so na vrsti še odgovori na vprašanja – kje, kako in s kom. V Britaniji postaja vse bolj priljubljen seks ob delu – ne ravno na delovnem mestu, vendar tudi ne ravno izven njega. Ko so nekoč rekli, da ima nekdo »razmerje v službi«, niso mislili, da ima tam spolno razmerje, da tam občuje, ampak da ima v službi ljubico ali ljubimca.

Zdaj je to … to. Najbolj »in« je seks nekje v delodajalčevi hiši in zanimivo bi bilo vedeti, koliko na to vplivajo vse številnejša uniseks stranišča, ki se iz ZDA selijo tudi v Britanijo. Za ljubitelje nevarnega, vendar zelo hitrega seksa v londonskem Cityju so najnovejše najbolj priljubljene lokacije za seks dvigala. Ustaviš dvigalo in seksaš? Ne, to ni to.

Treba je seksati v potujočem dvigalu, kar pomeni, da imaš za seks na voljo zelo malo časa. Čeprav se zanj odločajo po izteku delovnega časa, je še vedno precejšnja možnost, da te dobijo … To pa je tisto, kar naj bi te dodatno vzburjalo. Je treba posebej poudariti, da to opozarja na dvoje – da so vse številnejši moški in ženske nezvesti »v službi« (v Britaniji naj bi jih bilo že 45 %), pa tudi, da je trenutno najbolj »in« seksati stoje?

Novi hedonizem ni omejen samo na delovno mesto, ampak tudi na restavracije, že vse odkar se je razvedelo, da je Boris Becker v prostoru za čistila priljubljene londonske restavracije seksal z manekenko Angelo Armakovo, ki je medtem zanosila, in da sta Pamela Anderson in njen sedanji zaročenec Kid Rock seksala v stranišču kazinoja v Las Vegasu. »Navadni« ljudje radi posnemajo slavne. Zato je nenadoma, odkar je nekdanji voznik Micka Jaggerja napisal knjigo Baby You Can Drive My Car, »in« seksati tudi v limuzinah. V knjigi namreč, med drugim, podrobno opisuje, kako sta Mick Jagger in manekenka Sophie Dahl seksala na zadnjem sedežu limuzine.

S kom vse ali novi hedonizem

V zadnjem desetletju 20. stoletja se je zgodila, vsaj v Britaniji, druga seksualna osvoboditev žensk: ženske so začele dohitevati moške in menjavajo seksualne partnerje skoraj enako pogosto kot moški. Ženske in moški so zamenjali več posteljnih partnerjev kot kdaj prej, posebno med mlajšimi ženskami pa je tudi več seksualne nezvestobe kot kdajkoli prej – vsaka enajsta je že imela več kot enega ljubimca hkrati.

Mlajše ženske imajo ne samo več partnerjev, ampak tudi partneric – vsaka dvajseta ima lezbične izkušnje, ki so prav tako »in«. V junijski številki tako britanski Cosmopolitan straši moške s člankom »Multi-loving«, ki v podnaslovu vsebuje vprašanje: zakaj en moški ni dovolj za večino žensk? Res je poudarek na »zaljubljenosti« žensk v več moških, vendar pa nastopajoče ženske tudi spijo z njimi – ena od njih je imela več let redno razmerje s tremi moškimi.

Pri današnji rekordni radodarnosti Otočank je pravzaprav presenetljivo, da je pri Otočanih, posebno mladih Londončanih, ki dobro zaslužijo, najbolj »in« obiskovanje poklicnih spolnih delavk, ki je postalo del večernega odhoda v mesto. Najnovejša novost novega hedonizma pa je velika vrnitev swinginga, menjavanja parov, ki je bilo prvič »in« v seksualno razposajenih šestdesetih, veliko pred pojavom aidsa.

Čeprav aids ni nikamor odšel, so London in številna druga britanska mesta prizorišča seks zabav za pare, ki pa se nič več ne imenujejo swingerji, ampak playerji – igralci, kar poudarja ne samo socialno ekskluzivnost novodobnih swingerjev. To naj bi bili ne le uspešni »igralci« sodobne družbe, ampak tudi mladi, lepi in vitki, z drugimi besedami seksualno privlačni ljudje.

Seks je bolj »in« kod kdajkoli prej po pojavu aidsa. Deloma tudi zato, ker ljudje nikoli prej niso tako hrepeneli po eliksirju večne mladosti. Nevropsihologi nas namreč prepričujejo, da so odrasli pari, ki seksajo trikrat na teden, videti deset let mlajši od parov, ki seksajo dvakrat na teden.

»Užitek, ki ga prinaša seks, je ključni dejavnik ohranjevanja mladosti. Seks prinaša največji užitek, ki nas osrečuje in sprošča pomlajevalne kemične snovi,« trdi dr. David Weeks, ki je celo deset let preučeval odnose med seksom in (ne)staranjem. »In« je torej najmanj trikrat na teden. To je dobra novica. Nekoliko manj dobra, vsaj za nekatere, pa je, da pomlajevalno vpliva samo seks z istim partnerjem v ljubečem razmerju v dvoje. Pa smo tam, kjer smo vedno bili.

Vibrator, ta hišni ljubljenček ...

Kaj nam lahko o odprtosti in preferencah Slovencev ter novostih na trgu seksualnih pripomočkov pove Nada Črešnik, lastnica Red Shopa, prve erotične trgovine v dolini šentflorjanski? Zelo zgovorno je že dejstvo, da so pred leti vibratorji, Ančke in zanimivo perilo privlačili le kup nerodnih firbcev, zdaj pa vsak, ki stopi v lokal, zagotovo tudi kaj kupi!

»Vibrator, ta ženski stimulator, se je v zadnjih letih pri nas povsem udomačil. Veliko se je govorilo in pisalo o njem, dobro se je obnesel ... Kupujejo jih tako ženske kot pari. Uporabljajo jih tudi moški, ker te vibracije sproščajo vse erogene cone.

Naj izpostavim zajčka, to je stimulator v obliki penisa, ki ima del, ki vibrira za klitoris, analni del, na sredini pa so perlice, kar še dodatno draži. V trgovini ga imamo že dve leti, imele pa so ga tudi punce iz Seksa v mestu. Zdaj je v svetu zelo »in« vibrator iz zelo naravnega, naravni koži po otipu skorajda povsem enakega materiala, pojavili pa so se tudi taki, ki jih lahko pogrejete v mikrovalovni pečici in tako dobite še tisto naravno toplino, ki sicer umanjka.

Povsem normalno je postalo kupovanje tangic in lahko bi rekli, da so tudi tangice »in«. Pa ne le za ženske, ampak tudi za moške. Tangic tako danes sploh ne štejemo več za erotično perilo. V to kategorijo spadajo hlačke, ki jih ni treba sleči, saj so prerezane, pa modrčki brez tkanine, prozorne stvari ... In tu se moški dostikrat potožijo, da se njihove partnerke ne oblačijo tako ...

»In« je tudi oralni seks. Po eni strani gre za vpliv erotičnih videokaset, po drugi pa je k temu pripomogla prodaja sladkornih hlačk, ki jih poližete s partnerjevega telesa. Veliko smo prodali hlačk z okusom, kar še približa oralni odnos enemu ali drugemu – žensko recimo sprosti, razblini njen strah glede morebitnega neprijetnega vonja.

Ženske so vsekakor prišle na svoj račun in oralno zadovoljevanje partnerke je obvezni del predigre. Včasih pa se je na kasetah večinoma videl le oralni odnos, pri katerem je ženska zadovoljevala moškega, bila je tudi klasika spodaj/zgoraj – in tako se je večinoma delalo med pari in se v veliki meri še danes.

Toda zdaj se na kasetah vidi še marsikaj. In to vzburja, nas uči in sili v odprtost. Pri Slovencih je tako dandanes zelo veliko menjave partnerjev, zelo »in« so razmerja dva fanta – ena punca, dve punci ... Veliko pa je tudi deklet, ki vodijo ljubezen same, z našimi pripomočki. Slovenci, ki živijo sproščeno, imajo lahko zelo pestro spolnost in masažna olja, lisice, stimulatorji in japonske kroglice so tisti, ki razbijajo monotonijo.

Še vedno pa so tabu analni odnosi. Mlajše generacije začenjajo z analnimi odnosi, ker so punce še nedolžne in se na to kljub vsemu še vedno veliko da. Tu so različne vlažilne kreme zelo pomembne. In zakaj nastanejo tabuji? Ker se pari ne pogovarjajo med sabo, ker se ne sprostijo. To pa je osnova vsakega odnosa. In tukaj se Slovenci še vedno tako radi zakvačkamo!

Veliko nam pomeni varna spolnost. Kot so se v zadnjem desetletju tehnično izboljšali vsi artikli, je napredovala tudi tehnika pri kondomih. Danes so zelo prijetni na otip, tanki, rebrasti, hrapavi, različnih okusov, prilagodijo se velikosti penisa ... Sicer pa lahko zatrdim, da Slovenci ne seksamo samo v spalnicah, ampak kar povsod! Upam, da na delovnih mestih ne preveč, ampak vsekakor je izjemno privlačna narava. Sploh poleti, ko sonce, morje, luna ... tako erotično delujejo na človeka. Mora pa biti zraven dovolj domišljije. Domišljija je tudi »in«.

Pri nas se silikonskih lutk, ki so precejšnja novost na trgu, ne dobi, ker so odločno predrage. So pa vsekakor »in«. Zanimiva sta tudi t.i. swinging chair, nekakšna gugalnica, na kateri lahko s partnerjem seksate, ter velika žoga s penisom, ki se priporoča za krepitev vaginalnih mišic. Stol stane tam okrog 60 tisoč tolarjev in kmalu bo na voljo tudi pri nas. Zanimiva novost pa je tudi stol za seks, na katerega partnerja privežeš.«

Še sklep: »in« je, da je seks »out« – torej zunaj, na odprtem, da se o njem govori, piše in se ga počne. Solo, v dvoje, v troje … Kakorkoli in kjerkoli. Ker sprošča in izpolnjuje. Seks je tudi na Slovenskem dobil domovinsko pravico! Aleluja!

TEKST: B. B. Kastelic

FOTO: Buenos dias, Ivana Krešič

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.