A. B. | 31. 3. 2022, 12:45

Kaj je nenavadna bela snov, ki je OGROZILA produkte slovenskih kmetov?

Slika je simbolična.

Profimedia

V inšpekcijski postopek je vključena tudi Steklarna Rogaška. 

Kmetijski inštitut Slovenije je na poljih in travnikih slovenjgraških kmetov z analizo dokazal, da bi lahko bila njihova polja resno ogrožena, poroča Večer

Kot so za časnik Večer pojasnili na kmetijskem ministrstvu, so analize vzorcev, vzetih z dveh kmetij pokazale, da so vrednosti svinca glede na dovoljene vrednosti gnojila v enem vzorcu presežene za osemkrat, v drugem pa 33-krat. Presežene so tudi vrednosti kroma.

Kakšno vlogo ima pri tem Steklarna Rogaška? 


“Vsi do sedaj zbrani dokazi kažejo na to, da gre za industrijsko sadro, ki je stranski proizvod iz Steklarne Rogaška,” so povedali na Ministrstvu. Med tem pa je direktor Intergasa Dominik Hajzer za Večer zanikal kakršnokoli povezavo med najdeno snovjo in Steklarno Rogaška. Ob tem je zanikal tudi možnost, da bi sadro na Koroško brez njegove vednosti vozil kdo od njegovih zaposlenih.

Steklarna je imela pred leti svojo deponijo sadre ob komunalni deponiji v Rogaški Slatini. A ker novi lastniki steklarne, družba Fiskars, niso kupili tudi deponije, je ta prešla v drugo lastništvo in se je zaprla. Steklarna je za odvoz sadre sklepala pogodbe, zadnja, s katero je sklenila pogodbo, je družba Intergas, še poroča časnik.

Kakšne bodo sankcije? 

Večer poroča, da inšpekcijski postopek poteka še pri 14 kmetih, ki so sadro uporabljali za gnojenje svojih površin. Tovrstnih naj bi bilo kar 44 hektarjev. 

Kot so povedali na Ministrstvu bodo kmete v roku treh mesecev pozvali, da jim posredujejo podatke o uporabi te snovi, predvsem o poreklu, količini uporabe in možnem hranjenju na deponiji. 

Večer je zapisal, da bodo zoper dva kmetovalca uvedli tudi prekrškovni postopek. Kako ogroženi so produkti in prst, še ni znano. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol