21. 3. 2022, 17:28 | Vir: STA

Zakaj naj bi zagorelo na Ajdovskem?

Rosana Rijavec/STA

Požar so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske uspeli omejiti, pogašen pa po besedah Mlečnika ne bo vse do prvega dežja.

Požar naj bi po prvih ugotovitvah policije povzročil odložen pepel za podpornim zidom ene izmed stanovanjskih hiš na Colu, med katerim je bilo še žareče oglje.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik, naj bi pepel odložil starejši občan, oglje je ponovno najverjetneje zaradi burje vzplamtelo in vžgalo suho travo in grmičevje.

Ajdovski policisti bodo zoper njega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. O dogodku je bilo obveščeno tudi državno tožilstvo v Novi Gorici, je še povedal Božnik. Zoper starejšega Colčana bo policijska postaja Ajdovščina izdala odločbo o prekršku, globa za fizične osebe znaša med 200 in 600 evri.

Danes je požar gasilo prek 100 gasilcev iz štirih gasilskih zvez in poklicnih gasilcev iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Zvečer jih bodo zamenjali drugi prostovoljni gasilci, saj bo na območju morala ostati požarna straža.

Požar je izbruhnil v nedeljo popoldan na nedostopnem terenu nad državno cesto Ajdovščina-Col. Od nedeljskega popoldneva se je požar razširil na več kot 50 hektarov površine, gori predvsem travnato področje s podrastjem in posameznimi drevesi. Po Mlečnikovih besedah ni bilo nevarnosti za bližnja naselja niti za kakšno infrastrukturo, normalno je prevozna tudi cesta Ajdovščina-Col.

Na celotnem območju države je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja zaradi suše.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.