Živa Avžner | 13. 8. 2021, 13:36

Kaj nam je zaupal Domen Makuc, rokometaš, ki ga zaradi neverjetnega športnega talenta primerjajo z Dončićem

Sara Gordon (FCB Team)

Domen Makuc je komaj 21-letni slovenski dragulj rokometa, ki je pred kratkim sklenil štiriletno pogodbo z Barcelono. Najprej je kot komaj sedemnajstletnik zaigral v evropski ligi prvakov in se vpisal med strelce, s slovensko mladinsko reprezentanco je na evropskem prvenstvu v Celju osvojil zlato medaljo in sedaj stopil čez prag enega izmed najboljših klubov.

M: Kako so vas dosežki utrdili?

Za te dosežke sem garal celo življenje. Treniram in se trudim, zato je lepo videti, da ni bilo za nič. Ko doživiš takšne trenutke, je vzdušje v ekipi res dobro. Sedaj je za mano eno leto v Barceloni in to leto je bilo res odlično leto. Osvojili smo vse, kar se je osvojiti dalo. Idealna prva sezona in res sem vesel, da se je vse poklopilo.

Sara Gordon (FCB Team)
M: Na profesionalno pot rokometa ste stopili zelo mladi ...

Kot mlad športnik se lahko učim od igralcev, ki imajo za sabo že dolgo kilometrino. Privilegij je, da sem igral z njimi, se od njih učil in z njimi delil garderobo ter igrišče. Hvaležen sem vsem, ki so bili na moji dosedanji poti. Prvo leto se bo poznalo na nadaljnji karieri. Precej je stvari, ki jih prej nisem poznal. Tudi nov sistem je bil.

Želja se mi je uresničila že dokaj mlademu in upam, da bom v tem klubu ostal čimdlje. Celje je dober klub v Evropi in dobro dela z mladimi, Barcelona pa je bila pika na i. Imajo španski sistem treningov. Imamo en dopoldanski trening, popoldne pa je čas za počitek ali trening v fitnesu – kar ti ustreza. Vsak centimeter na igrišču mi sedaj ogromno pomeni, ko ga prej morda nisem dovolj cenil oziroma sem igral bolj sproščeno – nisem toliko razmišljal. Zdaj pa uživam in bolj razmišljam. Je velika razlika.

M: Številni vas zaradi izjemnega športnega talenta primerjajo z Luko Dončićem. Kako vi gledate na to?

Oba sva mlada in oba sva dosegla neke rezultate. V ponos mi je, da me primerjajo z najboljšim igralcem košarke na svetu. Vsaka primerjava in pohvala, včasih tudi graja, me bolj podžge in mi da motivacijo, da delam naprej. Rezultati potem tudi pridejo.

Uroš Hočevar (EHF)
M: Imate dnevno rutino?

Najprej je odvisno od tega, koliko tekem imamo v tednu. Ponavadi se vstanem, pozajtrkujem in imam trening. Potem grem včasih še v fitnes in nato kosilo. Popoldne je čas za punco in druge aktivnosti – bazen ali sprehod po mestu. Zvečer se rad usedem pred televizijo. Glede obrokov je tako, da imamo kilažo, ki jo ne smemo preseči. Ker sem še mlad, trenutno kilažo pridobivam in glede tega nimam tako strogih določitev.  Preostali morajo paziti. Sicer lahko jejo, kar jim paše, vendar morajo biti v ponedeljek na treningu z ustrezno kilažo.

M: Koliko imate med sezonama sploh premora in časa za dopustovanje?

Kadar ni olimpijsko leto, začnemo trenirati v začetku avgusta in sezona traja do drugega vikenda v juniju. Nato smo prosti en mesec in pol oziroma mi temu rečemo aktivno dopustovanje doma. Letošnji premor sem želel čimbolje izkoristiti z družino, saj se vmes ne vidimo toliko. Letos sva s punco Tijo najprej dopustovala na Hrvaškem, nato pa še obiskala grški otok Mykonos, saj sva poizkusila uživati, vendar se čimbolj držati tudi plana, ki smo ga dobili v Barceloni, da se vrnemo kar se da pripravljeni na sezono.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Domen Makuc (@domen.makuc)

M: Se je vaša punca Tija za odhod v tujino odločila zaradi vas ali so tudi njo tja ponesle športne ambicije?

V prvem planu je v Barcelono odšla zaradi mene. Res sem vesel, da je sprejela to odločitev. Ne gredo vse punce kar takoj z nami v tujino. Sigurno ji ni lahko, zato jih moramo ceniti in razumeti. Veliko mi pomaga, saj mi velikokrat svetuje. Tudi ona se je dobro znašla. Trenira atletiko in v Barceloni si je našla novo ekipo in trenerja, poleg tega pa dela šolo na daljavo. Vse je tako kot mora biti.

Več o Domnu, Barceloni, njegovem romantičnem oddihu s punco in doživljanju športa v tujini si lahko preberete v novi izdaji revije Story, ki na police prispe v četrtek, 26. avgusta 2021.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec