Nika Vajnhandl | 19. 3. 2022, 20:49

GANLJIVO: Kaj se dogaja s hišnimi ljubljenčki Ukrajincev, ki nebogljeni prihajajo v roke žalostne usode?

Profimedia

Ukrajinci množično zapuščajo svoje domove. Pri tem razmere pogosto velevajo, da s seboj vzamejo le najnujnejše. Tudi vas zanima, kaj se zgodi z njihovimi domačimi živalmi?

Ganljiva slika, ki prikazuje mladega fanta v solzah, ko v toplem objemu drži svojega ljubljenega ljubljenčka, je ena od mnogih srčnih slik, ki krožijo po družbenih omrežjih.

Britanski mediji poročajo, da so tovrstne slike spodbudile k projektu, s katerim bi zagotovili, da ukrajinski begunci, ki bežijo pred vojno, ne bodo le varno nastanjeni stran od doma, ki ga uničujejo, ampak da bodo ponovno združeni s svojimi hišnimi ljubljenčki.

Pogoji, pod katerimi v Veliki Britaniji sprejmejo hišne ljubljenčke

Nekaj trenutkov pred vstopom na srečanje na visoki ravni z vladnimi uradniki, kjer so govorili o tem, kako namestiti ukrajinske begunce in njihove hišne ljubljenčke v Veliki Britaniji, je Dominic Dyer, borec za zaščito divjih živali in dobrobiti živali, pa tudi avtor in sovoditelj oddaje Off the Leash Podcasts razpravljal o trenutnih ovirah, s katerimi se soočajo tisti, ki bežijo pred vojno, in o učinku na njihove hišne ljubljenčke.

Dominic Dyer, borec za zaščito živali: "Trenutni predpisi zahtevajo, da se hišni ljubljenčki zasežejo, ko vstopijo v Britanijo zaradi zdravstvenih težav, povezanih s steklino."

Čeprav se je britanska vlada strinjala, da begunci lahko pripeljejo hišne ljubljenčke, zahtevajo zanesljive dokaze o cepivih proti steklini. Če Ukrajinci teh ne morejo predložiti, morajo hišni ljubljenčki v karanteno za tri mesece. Express.co.uk poroča, da že obstajajo primeri, kjer so zasegli pse ukrajinskih beguncev, ki so prišli v Združeno kraljestvo.

Iščejo veterinarje

Dyer je pojasnil, da poteka kampanja za spremembo sedanjih pravil. "Vlada se je strinjala, da bo pokrila stroške karantene za tiste, ki prinašajo hišne ljubljenčke." Povedal je, da v Ukrajini mnogi svoje živali cepijo proti steklini, po njegovih informacijah naj bi bilo cepljenih približno pet milijonov.

Govoril je o tem, kako ozaveščena je vlada, ko gre za živali in hišne ljubljenčke v državah, ki jih je razdirala vojna. Rekel je: "Ben Wallace se je zdaj naučil, kako pomembni so hišni ljubljenčki. Kot obrambni minister je z Ukrajino opravil odlično delo. Podobne incidente s hišnimi ljubljenčki in živalmi je videl v Afganistanu. Po evakuaciji številnih Afganistancev, potem ko so talibani prišli na oblast, imamo zdaj visoko usposobljene afganistanske veterinarje, ki čakajo v Islamabadu v Pakistanu. Ker potencialna potreba po takšnih veščinah v Združenem kraljestvu s prihodom ukrajinskih hišnih ljubljenčkov postaja vse večja, skušamo pritegniti veterinarje v Britanijo, da bi pomagali."

Ljudje svojih ljubljenčkov ne želijo zapustiti

Wallace je opozoril tudi na prizore iz Ukrajine. Pogumni ukrajinski ljudje naj bi se po njegovih besedah sprehajali po bombardiranih ulicah in podrtih mostovih ter skozi minomet in streljanje, vse, da bi v naročju ali na hrbtu svoje pse in mačke prinesli na varno.

"Svet lahko spremlja neverjetno vez skrbi in sočutja med ljudmi in živalmi, ki je ne bodo pretrgale Putinove bombe in krogle," je še povedal Wallace. "Britanska javnost ne bo sprejela, da bi se ženske in otroci ločili od živali, za katere so tako tvegali, da bi jih zaščitili, ko so vstopili v Britanijo kot begunci iz te brutalne vojne," je jasen.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord