8. 3. 2022, 06:00

Ogrožene tudi posvojitve otrok ukrajinskih nadomestnih mater

Profimedia

Ukrajina je središče mednarodnega nadomestnega materinstva in ena izmed redkih držav, ki dopušča tujcem skleniti dogovore o nadomestnem materinstvu. 

Vojna med Ukrajino in Rusijo ni povzročila zgolj popolnega kaosa, številne smrtne žrtve in množične pobege v sosednje države, temveč je ogrozila tudi nadomestno materinstvo

Kievska klinika z 200 dojenčki

Ukrajina spada med redke države, kjer lahko tujci preko nadomestne matere dobijo otroka. Za to pa morajo izpolnjevati nekaj pogojev. Morajo bit heteroseksualni, poročeni in z medicinskim razlogom, zakaj ne morejo po naravni poti spočeti otroka. 

Če tujci izpolnjujejo vse pogoje, je pot do nadomestne matere preprosta in legalna. Trenutno v kievski kliniki za plodnost pričakujejo okoli 200 dojenčkov, ki se bodo rodili s pomočjo nadomestne matere, za ameriško revijo The Atlantic piše novinarka Katie Martin.

Nadomestne matere v stresu

Pari, ki želijo dobiti otroka s pomočjo nadomestne matere, želijo njej in nerojenemu otroku omogočiti čim bolj varno okolje, kar pa je v trenutni situaciji zelo oteženo.

Številne ukrajinske nadomestne matere ne želijo zapustiti svoje rodne države oziroma družine. Zaradi vojnih razmer je preživetje številnih Ukrajincev pod vprašanjem, kar prinaša obilico stresa in skrbi. Stres lahko izjemno negativno vpliva na zdravje nosečnice, posledično pa tudi na nerojenega otroka. 

Številne dileme

Trenutna situacija prinaša veliko vprašanj za nadomestne matere. 

Bi morale nadomestne matere oditi na varno, saj nosijo otroka (za nekoga drugega)? Ali bi morale ostati doma in se poskušale skriti na varno? Navsezadnje, bi morale nadomestne matere skupaj z ostalimi Ukrajinci ščititi svojo rodno državo?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord