A.B. | 12. 1. 2022, 20:08

Kaj za nas pomeni 'endemičnost' koronavirusa?

Profimedia

Evropska agencija za zdravila je pred kratkim sporočila, da z omikronom prehajamo v endemijo, pri čemer se je sprožilo vprašanje: ali nas po dveh letih trajajoče epidemije covida-19 vendarle čaka luč na koncu tunela? S konkretnejšimi odgovori in pojasnili so se oglasili strokovnjaki z NIJZ.

''S širjenjem koronavirusne različice omikron se covid-19 spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi.'' Tako je včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila (EMA), z NIJZ pa so pojasnili, da endemičnost covida-19 ne pomeni zmanjšanega tveganja za okužbo oziroma nevarnosti virusa, temveč predvsem to, da je virus stabilno prisoten na določenem geografskem območju. 

Po navedbah NIJZ pravo vprašanje torej ni, ali nas čaka luč na koncu tunela, temveč, ali imunost prebivalstva dosega raven, s katero bi lahko zdravstveni sistem uspešno obvladal covid-19. Osrednji pomen pri iskanju odgovora na to vprašanje bodo odigrali prihajajoči tedni in podatki o pomenu omikrona ter njegovega vpliva na hospitalizacije. 

Posebna pozornost bo ob tem namenjena spremljanju stanja v bolnišnicah. V kolikor bi peti val covida-19 prinesel hitro rast in nato hitro upadanje okužb - pri čemer bi bilo stanje v bolnišnicah vzdržno, bi bila nujna razprava o nadaljnjih ukrepih za zajezitev koronavirusa. Aktualne ukrepe bi bilo smotrno premisliti in prilagoditi novim razmeram ter se dotakniti vprašanja o dolžini karanten ob stiku z okuženo osebo, kar bi se lahko, po besedah NIJZ, zgodilo že v naslednjem mesecu. Če bi bil torej novi val covida-19 pospremljen z vzdržnim stanjem v bolnišnicah, bi lahko govorili o endemičnosti virusa. ''V tem kontekstu bi lahko govorili o endemičnosti, čeprav dejansko temu ni tako in je situacija precej dinamična,'' so še pojasnili. 

Ob tem pa so podali tudi opozorilo, da bo imelo cepljenje za zajezitev širjenja nadaljnjih okužb še vedno osrednjo vlogo. Po vsej verjetnosti lahko pričakujemo, da bo redno (letno) cepljenje najbolj ogroženih skupin ključnega pomena za zagotavljanje dolgotrajne zaščite pred hudim potekom koronavirusne bolezni covid-19 - podobno, kot pri cepljenju proti gripi. Pri tem so poudarili, da bi bilo redno cepljenje priporočljivo tudi za ostale skupine prebivalstva. 

Vodja strategije za cepiva pri Evropski agenciji za zdravila, Marco Cavaleri, pa je prehod v endemijo pospremil s pojasnilom: ''Z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti, s povečanjem imunosti prebivalstva pa se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti.''

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.