A.B. | 18. 1. 2022, 21:01

KAM po novem na PCR test (za prečkanje meja), ko bo PCR testiranje omejeno?

Profimedia

V luči sprememb, ki bodo na področju testiranja na covid-19 stopile v veljavo z jutrišnjim dnem, se je pojavilo novo aktualno vprašanje: kako bodo ob spremenjenem protokolu PCR testiranja do svojega PCR testa (samoplačniško) prišli posamezniki, ki ga potrebujejo za prehajanje državnih meja? 

Z jutrišnjim dnem bo v veljavo stopila sprememba protokola za PCR testiranje. Ob tem, ko se bo začel dvostopenjski sistem testiranja, pa se poraja sledeče vprašanje: ali torej samoplačniško PCR testiranje ne bo več mogoče in kako bodo potem do PCR testa dostopali vsi tisti, ki ga potrebujejo za prečkanje meja? 

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Franc Vindišar, je o prihajajočih spremembah na področju testiranja dejal: ''Kapacitete za PCR testiranja so v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb, če pa lahko zasebniki diagnostiko s to metodo izvajajo kje drugje, jih še vedno lahko.'' Ob tem je poudaril, da so na prioritetnem seznamu PCR testiranja trenutno hospitalizirani pacienti in tisti, ki teste potrebujejo za postopke zdravljenja. Pojasnil je tudi, da zaostrene razmere ne bodo veljale dolgoročno in da jih bodo, v primeru možnosti dodatnih kapacitet za PCR testiranja - tudi v tujini - začeli sproščati. 

Doslej je veljalo, da so tako javne zdravstvene ustanove kot velika večina zasebnikov pošiljali brise v Nacionalni laboratorij za okolje, zdravje in hrano ali na Inštitut za mikrobiologijo - odslej pa to ne bo več možno. To pomeni, da tudi pri večini zasebnikov ne bo več mogoče opraviti plačljivega PCR testa. 

Kako bodo torej do PCR testa prišli tisti, ki ga potrebujejo - a ob tem ne izpolnjujejo niti enega od pogojev dvostopenjskega testiranja? Trenutno velja, da lahko ob klicu k zasebnikom zastavijo vprašanje, ali imajo morda svoj laboratorij, v katerem lahko pridobijo rezultate PCR testiranja in se v primeru pritrdilnega odgovora napotijo tja.  

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.