9. 3. 2022, 15:32 | Vir: STA

Kako hitro bomo v Evropski uniji neodvisni od ruskega plina?

Thierry Monasse/STA

Von der Leynova poziva državljane k varčevanju z energenti.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala državljane k varčevanju z energenti, da se bo lahko Evropa hitreje osamosvojila od ruskega plina, nafte in premoga.

K temu lahko pripomore vsak, je dejala v jutranji oddaji na nemški televiziji ZDF.

Kako bo Evropa postala neodvisna od ruskega plina?

V to sodijo programi varčevanja energije za gospodarstvo, novi načini dostave in izgradnja obnovljivih virov energije, je dejala.

Prepričana je, da lahko Evropa, če to vse kombinira, hitreje postane neodvisna od ruskega plina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropa ne blokira uvozov energentov iz Rusije

Von der Leynova je stopila v bran politiki Evropske unije, da kljub vojni v Ukrajini, zaenkrat ne blokira uvoza energentov iz Rusije za razliko od Združenih držav Amerike.

Sankcije proti Moskvi so bile usklajene skupaj z zahodnimi zavezniki, je zagotovila in pojasnila, da se Združene države Amerike lažje odrečejo uvozu nafte kot Evropske unije.

"Vedno moramo paziti, da cene nafte ne poskočijo, da ne narastejo preveč, saj bi nas to oslabilo," je pojasnila. "Predvsem gre za izbiro tiste poti, ki ima največji učinek pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, nam pa ne škoduje," je dodala.

Nova begunska kriza?

Ob več kot dveh milijonih ukrajinskih beguncev je von der Leynova ocenila, da je to šele začetek.

"Kmalu bomo imeli še precej večje številke," je dodala. Je pa pohvalila odprtost držav članic Evro pri sprejemanju beguncev in njihovi integraciji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol