Mandarine so slasten sadež, ki se mu le malokdo lahko upre. A kaj, ko pogosto naletimo na suhe in kisle, ki nam res ne polepšajo dneva. No, temu se je mogoče izogniti.
V trgovinah in na tržnicah so se pojavile mandarine in številni so že posegli po njih. Žal pa je marsikomu ob tem ostal grenak priokus, saj ni dobil tistega, kar je pričakoval. Ne zgodi se ravno redko, da je mandarina kisla in suha, pravo nasprotje od pričakovane sladkobe in sočnosti. A takim napakam pri nakupu se je mogoče izogniti, le nekaj dejstev je treba poznati.
Predolgo shranjevanje in premalo zrel sadež
Grenkoba ali kiselkast okus se pojavi takrat, ko sadež ni dovolj zrel, pomanjkanje sočnosti pa je običajno posledica predolgega shranjevanja. Takrat se sadje namreč izsuši. Zrela mandarina ali klementina bi morala biti čvrsta, a ne trda, z izrazitim, svežim citrusnim vonjem. Če s prstom podrgnete po lupini, bi morali začutiti nekaj citrusnega olja (razen če je sadje voskano ali prevlečeno). Vonj je običajno najboljši pokazatelj okusa, čeprav se včasih zgodi, da sadje lepo diši, a je precej brez okusa. A praviloma velja, da je močan vonj dober znak.
Lupina naj se loči od sadeža
Lupina naj bi se rahlo ločevala od sadeža. Če je tesno pritrjena, sadež verjetno še ni zrel ali pa se že suši. Sicer pa sadja ne smemo stiskati, da ga ne poškodujemo, a ko ga primemo, bi morala biti lupina rahlo prožna. Mandarine in klementine imajo zelo tanke lupine, vendar so še vedno nekoliko gobaste, podobno kot pri drugih citrusih. Ker so tanke, se hitro izsušijo. Sadje primite nekaj centimetrov stran od nosu, da dobite občutek za njegov pravi vonj. Lupina citrusov je skoraj vedno grenka, zato če sadež približate preveč, boste zaznali predvsem grenak vonj.
Drugi pomemben vidik je lupina sadeža: biti mora rahlo vlažna in prožna. Klementine se zaradi svoje tanke lupine hitro poškodujejo, zato pazite, da jih ne stisnete premočno. Če sadež deluje trd ali napet, je verjetno že izsušen. Pa še nekaj: vedno upoštevajte tudi barvo. Tiste mandarine, ki imajo še zelenkasto lupino, bodo kiselkaste. Raje izberite rumene ali oranžne.
Preberite še:
- Ne zavrzite lupine mandarine: je zelo uporabna in zdrava (predstavljamo 3 nasvete, kaj storiti z njo)
- Veste, da je z olupki mandarin mogoče obogateti?! Neverjetno, a resnično: stanejo več kot tartufi!
Poleg barve lahko veliko pove tudi teža sadeža. Mandarina, ki je glede na svojo velikost presenetljivo težka, je skoraj zagotovo polna soka. Po drugi strani pa so lahki plodovi običajno bolj vlaknasti in imajo manj sočnega mesa, zato pa so bolj suhi in manj okusni.
Novo na Metroplay:
