17. 11. 2021, 16:25

Kako je videti življenje v Avstriji po zaprtju države za necepljene

Profimedia

V Avstriji po zaprtju države za necepljene vlada napeto vzdušje. Tisti, ki se ne želijo cepiti, pravijo, da je trenutno stanje prevelika diskriminacija, na drugi strani pa so na cepilnih mestih spet dolge vrste čakajočih na prejem cepiva.

Novinarka britanskega časnika Telegraph se je sprehodila po avstrijskih mestih, da bi preverila, zakaj nekateri Avstrijci pravijo, da živijo v 'apartheid karanteni'. Pod novimi ukrepi lahko namreč necepljeni državljani (teh je v Avstriji okoli 2 milijona) svoje domove zapustijo le za življenjsko nujne potrebe, medtem ko cepljeni lahko živijo brez omejitev. V Avstriji je sicer cepljenih okoli 64 % prebivalstva, starejšega od 12 let. Izpolnjevanje cepilnega pogoja na kontrolnih točkah preverja policija.

In kolikor to morda pomeni, da ni vrste za vstop v dunajski živalski vrt, so zato toliko daljše vrste na cepilnih mestih. Kar 462.000 Avstrijcev se je v od sprejema ukrepa odločilo, da se bodo vendarle cepili. Ponekod je povpraševanje po cepljenju tako veliko, da je zmanjkalo zalog cepiva, preden so lahko cepili vse čakajoče.

Avstrija ima sicer, podobno kot Slovenija, izredno visoke številke covid okužb – za vikend so samo v enem dnevu odkrili 13.152 novih okužb, včeraj nekaj več kot 10.000.

Kljub težkemu boju z naraščanjem okužb, pa je avstrijska družba ob sprejemu novih ukrepov razdeljena. Poznavalci pravijo, da nizka stopnja precepljenosti za Avstrijo ne bi smela biti presenečenje, saj naj bi bilo znano, da veliko ljudi v Avstriji ni cepljenih proti niti eni bolezni.

Nekateri kritiki pravijo, da so novi ukrepi morda bili sprejeti celo s preveč izjemami, saj zdaj necepljeni te izjeme izkoriščajo za izmikanje karanteni. Prav tako pravijo, da kljub dejstvu, da pogoje cepljenosti preverja policija, težko kjerkoli opaziš kakšnega policista – menda naj bi jih bilo v času prvega zaprtja po ulicah veliko več. Notranji minister Karl Nehammer je ob tem na Twitterju objavil, da je po Avstriji postavljenih okoli 15.000 policijskih kontrolnih točk.

Necepljeni ljudje, ki kršijo pravila, so lahko kaznovani s kaznijo v višini 500 EUR, kdor pri vstopih skozi kontrolne točke ne želi pokazati potrdila o cepljenju, pa je lahko kaznovan s kaznijo v višini 1450 EUR. Pravila sicer veljajo za vse ljudi, starejše od 12 let. Prav tako omejitve ne veljajo za tiste, ki so v zadnje pol leta preboleli covid.

Potrdilo o cepljenosti je sicer potrebno za obisk vseh javnih prostorov, od restavracij in frizerjev, do trgovin in celo božičnega sejma. Na Dunaju so ukrepi še nekoliko strožji, saj je zgornja meja za upoštevanje ukrepov nastavljena na 6 let.

Viri: Telegraph, BBC, CNBC

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.