10. 5. 2020, 10:00

Kako prepoznati lažne novice (in zaščititi svoj pametni telefon)?

profimedia

Tako na družbenih omrežjih kot tudi v tradicionalnih medijih se srečujemo z napačnimi informacijami in lažnimi novicami. Sodobne informacijske in komunikacijske tehnologije so pospešile deljenje takšnih novic in Svetovna zdravstvena organizacija je njihovo množično širjenje označila kot primer infodemije.

Univerzalnega načina za prepoznavanje lažnih novic ni, vendar smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako jih vendarle prepoznati in pri tem zaščititi svoj pametni telefon.

Preverite vir

Najprej si oglejte spletni naslov, na katerem so bile objavljene novice. Če še niste slišali za to spletno mesto, poskusite poiskati več informacij o njem (kontaktni telefon / pošta ali imena novinarjev / urednika). Če jih ne najdete, verjetno ne smete zaupati informacijam, ki so objavljene.

Preverite avtorja

Preverite, kdo je avtor prispevka, in kakšne novice objavlja. Če ne najdete podatkov o avtorju ali drugih prispevkov istega avtorja, je to lahko znak, da gre za lažne novice.

Raziščite osebe, ki so omenjene v članku

Zagotovo smo že vsi naleteli na novico, kjer je svetovno znani znanstvenik ali zdravnik podal svoje mnenje in delil nasvete o določenih temah. Včasih je oseba, omenjena v besedilu, popolnoma neznana in za njo še nikoli niste slišali, zato je potrebno podrobneje raziskati biografijo in reference omenjene osebe. Če ne najdete podatkov o osebi na drugih virih, gre zelo verjetno za izmišljeno osebo.

Preverite vsebino

Podrobno preglejte informacije, ki jih besedilo vključuje. Če so navedeni specifični odstotki, študije ali analize, jih poskusite poiskati na uradni spletni strani za raziskave.

Ne zaupajte samo naslovom

Velikokrat nas bombastični naslovi na družbenih omrežij pritegnejo h klikanju na članek in tako preberemo preostali del članka. Ko preberemo članek, ugotovimo, da je besedilo čisto nasprotje tega, kar je pisalo v naslovu. To je eden najpogostejših primerov prikazovanja lažnih novic, saj je cilj tega medija samo dobiti čim več klikov in ogledov. Zato nikoli ne zaupajte samemu naslovu in preberite ostalo besedilo, da se izognete napačnim sklepom. Poleg tega novice ne delite na družabnih omrežjih, razen če ste prebrali celotno besedilo, saj le to preprečuje širjenje lažnih novic.

Tudi mediji opozarjajo na širjenje zlonamerne e-pošte, ki ima priloge ali vključuje povezave, okužene z zlonamerno programsko opremo.

Zato je pomembno, da svoje naprave zaščitite z varnostno programsko rešitvijo, kot je na primer Samsung Knox - platforma, ki zagotavlja večnivojsko zaščito. Samsung Knox platforma je vgrajena v Samsung pametne telefone, tablične računalnike in nosljive naprave. Platformo sestavljajo prekrivajoči se obrambni in varnostni mehanizmi, ki vas ščitijo pred vdorom, škodljivo programsko opremo in drugimi nevarnejšimi grožnjami. Takoj, ko vklopite napravo, je Knox rešitev aktivna v ozadju ter varuje podatke na napravi. Zagotavlja zaščito tako programske kot tudi strojne opreme – ščiti vse od nameščenih aplikacij do čipov.

Bodite previdni in zaščitite svojo napravo - le tako boste lahko brezskrbno brskali po spletu, igrali igre ali opravljali svoje službene obveznosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord