25. 5. 2008, 13:37 | Vir: Playboy

Kako smo preživeli goli otok

Bor Dobrin

Zamisel se mi je zdela izvrstna. Robinzonske počitnice na svetilniku! Uau! Ne samo zanimiva izkušnja, temveč tudi boj za obstanek! Cilj: Porer, otoček s premerom 80 metrov, na katerem so leta 1833 zgradili resnično lep svetilnik, primeren za razglednico. Otok je povsem razgaljen, brez grmičevja in vonja po borovcih, brez ptičjih krikov in oglušujočih škržatov v popoldanski siesti. Gol in pust, le dober streljaj od istrskega Rta dobre nade, Premanture. Galeb se komaj kdaj ozre nanj v mimoletu, še muhe ne srečate vsak dan!

Otovorjeni s torbami in škatlami hrane smo štartali z ribiškega pomola v Premanturi. Ribič Ivan nas je vkrcal na svojo delovno barko Grinto in stoječ med mokrimi mrežami in čebri smo se odpeljali proti približno pol ure oddaljenemu Porerju. Primernejšega prevoza za začetek robinzonijade si ne morete želeti. Bliže ko smo bili svetilniku, bolj je v nas naraščal nemir. Pogovor je zamrl, vsak se je zatopil v svoje misli, vsi skupaj pa smo zrli v belo skalnato kepo s stolpičem sredi morja.

Na pomolu sta nas pričakala svetilničar Ivo in pes Medo, ki mu dela družbo tistih štirinajst dni, kolikor jih Ivo v kosu preživi na svetilniku. Nato pride druga izmena. In verjetno drug pes.

Pretovorili smo prtljago ter z rahlo tesnobo v srcu pomahali Ivanu in njegovi barki v pozdrav. Vidimo se čez dva dni!

Tako. Prisrčen pozdrav, nato pregled bivalnega prostora. Ličen, a precej dolgočasen apartma z dvema sobama, štirimi ležišči, prostorno kuhinjo, vecejem in kopalnico. Voda, elektrika, plin, štedilnik, hladilnik in, hura za civilizacijo!, televizija.

Najprej adaptacija, potem osvojimo teren. Kolikor ga pač je. In ni ga bilo dosti. Ves otok lahko objameš z enim samim pogledom, še glave ti ni treba obračati. Lahko se le prestaviš na senčno stran ali se skriješ v notranjost prijetno hladnega svetilnika. Naenkrat se zaveš, da zdaj, ko imaš čas početi prav vse, nimaš pravzaprav kaj početi. Hm ... Sprehodim se okoli svetilnika. Minuta in osem sekund. Okolico torej poznam, izbrati je treba še prostor za sončenje. Ker so skale od tisočletnega butanja valov zelo ostre, se zopet znajdem ob svetilniku.

In nastopi trenutek, ko se vprašaš, kako za vraga si boš zapolnil dan. Nekaj je treba početi, imeti neko rdečo nit! Zaljubljenci gotovo ne bodo preveč modrovali, saj samota kar sama vabi med rjuhe. Človek se lahko v tem okolju naužije seksa do onemoglosti. In če ste izbrali nekoliko bolj slikovit svetilnik z makijo in borovci ter ste polni domišljije in pustolovskega duha, ste zadeli terno.

Sonce se je potopilo v morje, noč je bila topla. Svetilnik je metal dolge snope svetlobe, a zaprli smo polkna, da ne bi zavedli nočnih mornarjev. Tišino so enakomerno rezali valovi. Lepa uspavanka v sicer hladni sobi, na (pre)mehkem ležišču. Tik pred spancem sem se spomnila svetilničarjevih besed: jutri bo slabo vreme. Jugo in nevihte.

Naslednji dan je bilo nebo res nabreklo od oblakov. Morje je posivelo, pihal je jugo, veliki elegantni valovi so se penili ob obalo. Dan, za katerega veš, da se moraš še posebej potruditi, če hočeš, da bo zanimiv. Vsaj na tem malem otočku, ki ga po dolgem in počez prehodiš v šestnajstih minutah in dvaintridesetih sekundah. Pogledaš levo, pogledaš desno. Potem zreš v morje in se občasno poglobiš v svojo notranjost.

Pogleduješ v nebo, brskaš po hladilniku, bereš knjigo, buljiš v televizijo, pregledaš račune, ki jih hraniš v denarnici, analiziraš svoje bivše in sedanje partnerje in se nasploh sprašuješ po smislu življenja. Res, čisto brez heca. Vse to naredi slabo vreme in začasna odrezanost od sveta. A potem se situacija nenadoma obrne.

Ko se nemir tesnobne ujetosti poleže, se počasi sprostiš. Pogled na oddaljen horizont in šum ritmičnega valovanja te povsem prevzame in zaveš se, kako čudovito je biti v središču divje predstave, ki jo igra narava. V tem nebrzdanem svetu čas izgubi svoj tek in čutiš, da si neizmerno srečen. In tako ure in ure uživaš v tej skladnosti neba, morja in jaza. Občutek nirvane prevzame prav vse prebivalce otoka. Nihče si ni v napoto, vsak je zadosten sam sebi. Čudovita izkušnja.

Jutro je bilo prelepo. Nevihta se je polegla, sonce je prijetno grelo, obiskal nas je galeb, mimo je priplulo nekaj jadrnic. Po včerajšnji katarzi se šele zdaj začenja pravi užitek. A kaj, ko so se kratke počitnice za nas končale. Proti Porerju smo pluli z rahlo tesnobo v srcu, zapuščali smo ga umirjeni in kar malce žalostni. Ko smo prispeli v Premanturo, je čudovito pustolovščino zaokrožil še svež vonj borovcev, edino kar smo na golem otoku res pogrešali ...

Svetilniki, ki jih je mogoče najeti

 • Sveti Ivan na Pučini

Zgrajen leta 1853, nahaja se na najbolj južnem otočku arhipelaga trinajstih otokov blizu Rovinja. Velik je 70 × 50 m, obdaja ga plitvo morje, od Rovinja je oddaljen 3,5 km.

Ponudba: dva apartmaja, 2 × 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: od 418 do 760 evrov, odvisno od sezone

Dostop: s čolnom, 100 evrov na apartma

 • Porer

Zgrajen leta1833 na otočku jugozahodno od južnega rta Istre. Od Kamenjaka je oddaljen 2,5 km. Zaradi močnih morskih tokov ni primeren za kopanje.

Ponudba: dva apartmaja, 2 × 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: od 418 do 675 evrov, odvisno od sezone

Prevoz: s čolnom, 100 evrov na apartma

 • Veli Rat

Zgrajen leta 1849 na severzahodnem rtu Dugog otoka. Zaradi gostih borovih gozdov, prekrasnih zalivov ter prodnatih plaž ga uvrščajo med najlepše na Jadranu.

Ponudba: dva apartmaja, 1 × 3 in 1 × 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: od 470 do 760 evrov, odvisno od sezone

Dostop: z osebnim avtomobilom

 • Prišnjak

Zgrajen leta 1886 na otoku, 300 m od zahodne, nenaseljene strani otoka Murter. V bližini leži niz majhnih otočkov, narodni park Kornati je oddaljen 6 morskih milj

Ponudba: en apartma za 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: od 504 do 845 evrov, odvisno od sezone

Dostop: s čolnom, 50 evrov na apartma

 • Pločica

Nahaja se na otoku med Korčulo, Hvarom in Pelješcem. Morje na severni strani je plitvo, na južni strani obstaja zaradi živopisanega morskega dna možnost organizacije potapljanja

Ponudba: dva apartmaja, 1 × 6 in 1 × 8 oseb

Cena za apartma za teden dni: od 888 do 1623 evrov, odvisno od sezone

Dostop: s čolnom, 100 evrov na apartma

 • Sušac

Zgrajen leta 1878 na otoku, 23 morskih milj od otoka Hvar in 13 morskih milj zahodno od otoka Lastovo. Morje je zelo bogato z ribami, severozahodna stran otoka je strma. Ni priporočljiv za starejše ljudi in ljudi, ki imajo težave z zdravjem.

Ponudba: dva apartmaja, 2 × 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: od 470 do 760 evrov, odvisno od sezone

Dostop: z gliserjem, 200 evrov na apartma

 • Palagruža

Zgrajen leta 1875 na otoku, ki leži sredi Jadranskega morja, med italijansko in hrvaško obalo. Je najbolj oddaljen otok in svetilnik. Ni priporočljiv za starejše osebe in osebe, ki imajo težave z zdravjem

Ponudba: dva apartmaja, 2 × 4 osebe

Cena za apartma za teden dni: 854 evrov vso sezono, all inclusive

Dostop: 3 urni prevoz z gliserjem iz Korčule je vštet v ceno

 • Sveti Petar

Zgrajen je bil leta 1884 na polotoku ob vhodu v luko Makarske, v bližini ene izmed najlepših plaž na Jadranu. Od centra Makarske je oddaljen 800 metrov, zaradi bližine civilizacije je letovišče ekskluzivnejše

Ponudba: en apartma, 4 + 1 oseba

Cena za apartma za teden dni: od 470 do 760 evrov, odvisno od sezone

Dostop: z osebnim avtomobilom

 • Struga

Zgrajen je bil leta 1839 na rtu na južni strani otoka Lastovo, od Splita in Dubrovnika oddaljen 55 morskih milj. V bližini svetilnika uspeva stoletni borov gozd, obdajajo ga številni otočki in lagune.

Ponudba: dva apartmaja, 1 × 4 in 1 × 5 oseb

Cena za apartma za teden dni: od 470 do 845 evrov, odvisno od sezone

Dostop: s trajektom do Lastova

Obvezna oprema

 • krema za sončenje z visokim faktorjem – opekline in mehurji so out
 • sončna očala, kapa, klobuk, ruta – bog ne daj, da bi jih pozabili
 • visokih pet ne boste potrebovali, brez superg ne boste preživeli
 • oblačila za hladne dni, anorak za nevihte
 • večja količina kondomov, seksi igračke zanjo in zanj
 • vsaj pet knjig in čim več različnih družabnih iger (loparje za badminton lahko pustite doma)
 • prva pomoč, v kateri ne smejo manjkati zdravila proti alergijam, glavobolu in težavam z želodcem
 • še pred odhodom obiščite zobozdravnika, kasnejšo jezo boste lahko krotili le s kamnom
 • vžigalice, sveče, baterije, walkman; ker so ponos civilizacije
 • veliko hrane in pijače; izbirajte pestro, z okusom, poceni in drago – zredili se boste v vsakem primeru!
 • še enkrat hrana in pijača: ne pozabite na paleto začimb, olivno olje in vodo, vodo, vodo
 • dodajte svojemu seznamu še dobro voljo in pustolovski duh, budilko pa pustite doma

Starejšim ljudem in ljudem z zdravstvenimi težavami odsvetujemo namestitev v bolj oddaljenih svetilnikih na otokih. V primeru nujne zdravstvene pomoči bo po vas prišel helikopter ali pa vas bo v bolnišnico prepeljal gliser. Svetujemo, da opremo za prvo pomoč prinesete s seboj.

Vsak gost ob potrditvi rezervacije podpiše izjavo, da bo varoval naravo pred onesnaženjem, odpadki ali požarom. Kurjenje odprtega ognja in uporaba baterijskih svetilk sta ponoči prepovedana, prav tako lahko močnejša osvetljenost prostorov v apartmaju ponoči ogrozi varnost plovbe ladij.

Če prevoz s čolnom ali gliserjem do svetilnika na otoku zaradi slabega vremena po načrtovanem urniku ni možen, vam agencija organizira in plača bivanje na kopnem, dokler niso vremenske razmere ugodne za plovbo. Enako velja za odhod s svetilnika.

Praktični namigi

Dopust na svetilniku naj bi veljal za luksuz, ki pa ga boste najbolj prepoznali v ceni bivanja in prevoza do svetilnika, če ste se seveda odločili za bivanje na samotnem otoku. Pot do tja z barko vas bo stala od 50 do 200 evrov na apartma. Bivalni prostori, obnovljeni pred dvema letoma, so skromni in ne preveč domiselno opremljeni, hrano za sedemdnevno bivanje pa morate prinesti s seboj.

Svetujemo vam, da začnete seznam sestavljati vsaj nekaj tednov pred odhodom. Uporabite domišljijo, bodite izvirni, popravnega izpita na otoku ni. Vzemite dovolj pijače, predvsem vode in brezalkoholnih pijač, privoščite si dobro vino, po možnosti več vrst. Luksuz si boste v največji meri organizirali sami, kolikor globoko boste pač pripravljeni seči v denarnico. In ne pozabite vzeti denarja s seboj! Ker so svetilničarji tudi ribiči, vam bodo za primerno plačilo priskrbeli ribo ali kako drugo morsko specialiteto, nekateri pa vam bodo tudi posodili čoln, vendar morate imeti za to opravljen izpit za vožnjo čolna.

Zelo pomembno je, s kom nameravate preživeti robinzonske počitnice. Nekateri otoki so precej skalnati in težko prehodni, ponekod so močni morski tokovi, zato za otroke, starejše in bolne niso priporočljivi. Če nameravate preživeti dopust na manjšem otočku s partnerjem, za katerega še vedno niste povsem prepričani, ali želite z njim tudi ostati, je naš nasvet preprost: nikar! Ali vsaj dobro razmislite.

Človek se v tišini in miru rad zazre vase in če ste partnerja že rahlo naveličani ter nimata pravega ritma med tišino in komunikacijo, boste imeli za sabo slabo izkušnjo, partnerja pa boste tako ali tako pustili takoj po prihodu domov. Namig: privoščite si medeni teden z ljubico/ljubimcem ali pa žur z dobro utečeno klapo. Sveže zaljubljeni bodo imeli kaj početi, stara družba pa popolnoma razume odklope in tavanja po brezpotjih. Razumeli vas bodo tudi, ko se boste na mrtvo napili, kar sicer ni priporočljivo, saj se vam predvsem ponoči lahko zgodi, da zavijete med skale, štrbunknete v vodo ali vas zmanjka čez rob skalnega previsa.

In če vam zadnji dan dopusta zagreni huda nevihta in so možnosti, da boste živi in zdravi zapustili otok, minimalne ter za vašega prevoznika preveč tvegane, boste na račun agencije, ki je vaš dopust organizirala, na svetilniku bivali še dan ali dva. Zato toplo priporočamo, da si za »primer višje sile« prihranite kakšen košček hrane. Še to: ne pozabite na kakšno malenkost za svetilničarja!

TEKST: Vesna Slapernik

FOTO: Bor Dobrin, Adriatica

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.