28. 10. 2021, 09:50

Kako so čebele naučili, da zaznavajo covid-19

Profimedia

Čebele imajo neverjetno izostren vonj in znanstveniki so odkrili, da jim to lahko pomaga pri zaznavanju bolezni covid-19. Učenje prepoznavanja prisotnosti koronavirusa pa niti ni bilo tako zapleteno.

Wim van der Poel iz univerze Wageningen na Nizozemske, ki sodeluje pri raziskavi, je za tuje medije povedal, da so primarno testiranje pričeli z vzorci, ki so jih pridobili ob izbruhu okužb med kunami na Nizozemskem. »Uporabili smo paličico za nosni bris, kot se sicer uporablja za testiranje pri ljudeh, da smo vzeli bris pri kunah, za katere smo preko PCR testov že vedeli, da so okužene. Te smo potem izpostavili čebelam in zaznali, da se dejansko drugače odzivajo na pozitivne brise.«

Učenje čebel (v preliminarni študiji so uporabili 150 čebel), da zaznajo pozitivni covid-19 test, je menda bilo precej enostavno - po principu klasičnega pogojevanja. Najprej so čebelo izpostavili negativnemu testu, nato pa še pozitivnemu testu, le da so po pozitivnem testu čebeli ponudili še sladkano vodo. Postopek učenja čebel in uporabe njihovega izrednega vonja je sicer že uveljavljena tehnika, ki se predstavlja pod nazivom 'BeeSense'.

Skozi ta proces so se čebele že po nekaj urah naučile iztegovati rilček ob prisotnosti pozitivnega covid-19 brisa. Mimogrede, čebele med postopkom niso poškodovane.

Wim van der Poel pravi, da je ta tehnika prepoznavanja prisotnosti virusa lahko pomembna na lokacijah, kjer ni prisotnosti ustreznih laboratorijev za izvajanje standardnih PCR testov. To bi morebiti lahko pomagalo preprečiti širjenje koronavirusa v oddaljenih in manj razvitih skupnostih.

»Čebele so povsod. Če lahko potemtakem izvedemo takšen sistem testiranja, kjer laboratorijev ni, je to lahko enostavna in poceni rešitev. Čebele se zelo hitro naučijo in vse kar potem potrebujemo so paličice za odvzem nosnih brisov.«

Vir: Wageningen University & Research

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.