12. 2. 2022, 08:54 | Vir: STA

Kako so po svetu volili okuženi s koronavirusom in volivci v karanteni?

profimedia

V času pandemije covida-19, ki traja že skoraj dve leti, so volitve izvedli v več evropskih državah. Večinoma so skušali glasovanje omogočiti tudi tistim volivcem, ki so bili okuženi ali v karanteni, bodisi z glasovanjem po pošti, na domu ali pa na posebnih voliščih, kjer so glas oddali kar iz avtomobila.

Po podatkih Mednarodnega instituta za demokracijo in pomoč pri volitvah (International IDEA) s sedežem v Stockholmu je v času pandemije covida-19, to je med februarjem 2020 in februarjem letos, različne volitve preložilo najmanj 80 držav oziroma teritorijev po svetu, v 158 državah ali ozemljih pa so v tem času izvedli različna glasovanja, volitve in referendume.

Ponekod, na primer v Nemčiji ali ZDA, se je v tem obdobju več volivcev kot običajno odločilo za oddajo glasu po pošti.

Drugod, recimo na Nizozemskem in v Rusiji, so volitve trajale več dni, s čimer so se želeli izogniti gneči na voliščih.

Več držav je glasovanje omogočilo tudi tistim volivcem, ki so bili na dan volitev v izolaciji ali karanteni.

Na Portugalskem so imeli predčasne parlamentarne volitve konec januarja letos, na vrhuncu okužb z različico omikron. V državi, kjer je cepljenega preko 90 odstotkov prebivalstva, so oddajo glasu omogočili tudi tistim, ki so bili v karanteni ali izolaciji.

Ti so lahko na dan volitev zapustili prebivališče in odšli na volišče. Priporočili so jim, naj glas oddajo med 18. in 19. uro, medtem ko so ostalim volivcem svetovali, naj pridejo prej.

"Nujen je družbeni dogovor, ki bo vsem omogočil, da varno oddajo glas," je po poročanju tujih tiskovnih agencij pred volitvami pozvala notranja ministrica Francisca Van Dunem.

Okužene so pozvali, naj za prihod na volišče ne uporabljajo javnega prevoza, morali so nositi masko in vzdrževati distanco, od doma pa so lahko odšli le za oddajo glasu.

Osebje na voliščih je dobilo ustrezno zaščito opremo, sicer pa za okužene ni bilo ločenih volišč oziroma delov volišč niti jim ni bilo treba ob oddaji glasu dokazovati zdravstvenega stanja.

V Nemčiji so bile parlamentarne volitve konec septembra lani. Tistim, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, niso dovolili oditi na volišče, so pa lahko zaprosili za glasovanje po pošti. Prošnjo za glasovanje po pošti so morali oddati najkasneje do petka zvečer; volitve so bile sicer v nedeljo.

Če je bila posamezniku okužba potrjena v soboto ali na samo volilno nedeljo, pa je imel še vedno možnost, da na volilni dan do 15. ure zaprosi za glasovnico.

To je lahko storil po elektronski pošti ali ponekod prek spletnega obrazca, vendar je moral imeti nekoga, ki mu je prinesel glasovnico na dom in jo nato odnesel nazaj na volišče. Ta oseba je morala imeti pisno pooblastilo volivca in dokazilo, da je ta v karanteni.

Po podatkih nemške volilne komisije se je lani za glasovanje po pošti odločilo več kot 47 odstotkov volivcev, kar je precej več kot štiri leta pred tem, ko jih je bilo manj kot 30 odstotkov.

Na Finskem so imeli junija lani občinske volitve. Volivcem v izolaciji ali karanteni so svetovali, naj se pred dnevom volitev obrnejo na lokalne volilne odbore in zaprosijo za oddajo glasu na prostem. Za odhod na volišče so okuženi potrebovali posebno dovoljenje epidemiologa.

Na Češkem so bile parlamentarne volitve lani jeseni, na njih pa so lahko tisti, ki so bili okuženi ali v karanteni, glas oddali iz svojega avtomobila na posebnih drive-in voliščih.

Takšna volišča - bilo jih je 78 - so bila razporejena po celotni državi, so pa morali volivci poleg osebnega dokumenta predložiti tudi odredbo o karanteni. Ob glasovanju niso smeli zapustiti vozila. Omogočeno je bilo tudi glasovanje na domu, a so se morali volivci zanj prijaviti dovolj zgodaj.

Podoben sistem so imeli na Češkem že jeseni leta 2020, ko so potekale regionalne in senatne volitve.

V Bolgariji so zaradi politične krize lani na volišča odšli kar trikrat. Za tiste, ki so bili v karanteni, so organizirali volitve na domu. A po poročanju medijev velikega zanimanja zanje ni bilo.

V Litvi so bile parlamentarne volitve jeseni 2020, ko je bilo število okuženih v državi zelo visoko. Za tiste, ki so bili v karanteni in izolaciji, so pripravili posebna drive-in volišča. Volivci so morali biti v avtu sami, z masko, imeti so morali potrdilo, da so v izolaciji ali karanteni. Za udeležbo na volitvah so lahko bivališče zapustili za največ dve uri.

Takšna volišča so v Litvi organizirali šele za drugi krog volitev, potem ko se je po prvem krogu več volivcev pritožilo, da niso mogli oddati glasu.

Tudi na Islandiji, kjer so prav tako volili lani septembra, so za volivce v karanteni ali izolaciji pripravili posebna volišča, na katerih so glas oddali iz avtomobila. Lahko so zaprosili tudi za glasovanje na domu, in sicer do 10. ure zjutraj na sam volilni dan.

Posebna volišča za oddajo glasu iz avtomobila so imeli lani tudi v Izraelu, volivci so se lahko tja pripeljali s svojimi vozili, za tiste brez njih so bili na voljo posebni taksiji.

Lani septembra so bile predčasne volitve tudi v Kanadi, a na njih tisti, ki so bili v karanteni, niso mogli glasovati. Omogočeno je bilo sicer glasovanje po pošti, za katerega se je odločilo precej več Kanadčanov kot običajno, a so morali zanj zaprositi dovolj zgodaj, najkasneje teden dni pred volitvami.

Pripravila Sergeja Kotnik Zavrl

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec