5. 10. 2020, 15:05

Kako točno bomo nosili maske v restavracijah in lokalih? Primer Hrvaške!

Shutterstock

Na Hrvaškem se pripravlja nov odlok, po katerem bodo morali maske nositi tudi gosti v restavracijah in lokalih. Pri tem se postavlja vprašanje, kako točno naj bi potekal tak režim?

Predsednik hrvaškega nacionalnega združenja gostincev Marin Medak je za index.hr povedal, da se o vseh novih ukrepih dogovarjajo z nacionalnih kriznim štabom in da bo najverjetneje uveljavljen nemški model:

"Govorimo za vse gostinske objekte, torej restavracije, lokale in slaščičarne. Gostje bodo morali nositi masko do svojega stola, prav tako vsakič, ko vstanejo in gredo na stranišče ali ko zapustijo objekt. Brez maske bodo lahko samo za mizo, ko se bodo pogovarjali, jedli in pili."

Tak model so poleg Nemcev uvedli tudi v Španiji, v kratkem pa naj bi ga tudi v Franciji in Italiji.

Kot je še povedal Medak, vlada razmišlja tudi o uvedbi seznama vseh gostov.

“Vsak naj bi ob vhodu v objekt pustil svoje osebne podatke, a to je zaenkrat nemogoče urediti. Gostinci enostavno nimamo dovolj osebja, ki bi lahko opravljalo še to nalogo. V primeru, da pride tudi taka zahteva, pa bomo od države zahtevali, da nam ta strošek kompenzira.”

Medak je prepričan, da ti strožji ukrepi ne bodo bistveno vplivali na obisk restavracij in lokalov, kvečjemu upa, da bo zaradi tega prišlo več ljudi, saj se bodo počutili bolj varne. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord