28. 3. 2023, 14:33 | Promocijska objava

Kako velik pralni stroj potrebuje vaša družina?

promocijska fotografija

Na trgu lahko naletimo na veliko pralnih strojev, za katere je navedeno, da imajo »večjo zmogljivost«. Koliko pravzaprav znaša ta zmogljivost in ali je primerna za čisto vsa gospodinjstva? Kratek odgovor je: ne, saj vas to lahko stane več.

Če je pralni stroj premajhen za vaše gospodinjstvo oz. družino, boste za pranje porabili več energije (in časa), saj boste morali izvajati več ciklov. Toda če izberete prevelikega za svoje potrebe, boste porabili več denarja zaradi višjih stroškov za elektriko in vodo. 

Tri različne prostornine bobnov

Bobne pralnih strojev lahko razdelimo v tri kategorije, glede na prostornino v litrih: do 6 kg, 7 kg in nad 8 kg. Kako pravilno izbrati velikost pralnega stroja?

· Pralni stroji z bobnom do 6 kilogramov so manjši in navadno ožji. Primerni so za ljudi, ki ne perejo pogosto oziroma običajno ne perejo večjih količin perila. Idealni so za vikende in majhna gospodinjstva, npr. samske osebe ali pare. 
· Pralni stroji z bobnom 7 kilogramov so običajne velikosti. So najboljša izbira za gospodinjstva, ki perejo povprečno količino perila na teden. Boben s takšno kapaciteto je primeren tudi za tiste, ki oblačila perejo sproti, večkrat tedensko (in ne zgolj za vikende).
· Pralni stroj z bobnom 8 kilogramov ali več (tudi nad 10 kg) najbolj ustreza tistim, ki perejo samo za vikende, ko se jim nabere znatna količina perila. Takšni stroji so dovolj zmogljivi tudi za pogosto pranje večjih materialov, kot so npr. zavese ali posteljnina, ki se v prostornem bobnu ne bodo mečkale. 

Tem navodilom lahko sledite tudi, če boste kupovali pralno sušilni stroj.

Nekaj nasvetov za pravilno izbiro

Povprečna štiričlanska družina pere perilo tri do štirikrat na teden, čemur ustreza pralni stroj srednje velikosti oz. zmogljivosti 7 do 8 kilogramov. Za lažjo predstavo, to ustreza količini cca 40 kosov oblačil v velikosti srajc. Če imate veliko otroških oblačil, se količina perila lahko zelo poveča. 

Upoštevajte še, da so pralni stroji z večjo zmogljivostjo večji in težji od modelov z manjšo prostornino – pred nakupom zato obvezno preverite dimenzije pralnega stroja, da zagotovite, da se bo prilegal v vaš prostor.

Zapomnite si: pralni stroj z večjim bobnom ni sam po sebi »boljši« – najboljši je tisti pralni stroj, v katerem se pere ustrezna količina perila glede na njegovo kapaciteto.

Kako oceniti količino perila?

To je sprva lahko kar velik zalogaj, a ko dobimo občutek, postane lažje. Obstajajo pa tudi pralni stroji s senzorjem, ki nas opozori, kdaj je količina oblačil prevelika. Težo perila lahko preverite tudi čisto klasično, s tehtanjem, tako da od skupne teže sebe s suhim perilom v rokah odštejete svojo težo. 

Ravnate pa se lahko tudi po naslednji formuli: 1 kg perila = 5 srajc ALI 1 srajca + 1 par kavbojk ALI 2 kopalni brisači

Če torej sledimo zgornjemu vodilu, bi moral 6-kilogramski pralni stroj s sprednjim polnjenjem učinkovito očistiti približno 30 srajc ali 12 kopalnih brisač. Ta izračun je splošen, saj so oblačila najrazličnejših oblik, velikosti in stilov, pa tudi zelo redko je, da bi nekdo pral samo eno vrsto oblačila.

In da vas ne bo skrbelo: teža mokrih oblačil lahko preseže »dovoljeno« kapaciteto, saj stroj upošteva to dodatno težo. 

Kaj pa veliki kosi perila, kot so zavese in posteljnina?

Odeje, zavese in podobno veliko perilo zahteva prostoren boben, da se pravilno opere. Pralni stroj z manjšo zmogljivostjo ne bo samo slabo očistil takšnega perila, ampak ga lahko tudi poškoduje, saj se bo v njem hitreje zataknilo, zapletlo, raztegnilo ali strgalo.

Splošno vodilo je, da potrebujete pralni stroj z zmogljivostjo najmanj 6 kg za učinkovito pranje posteljnine enojne postelje. Običajna zakonska postelja potrebuje 7–8 kg, »king size« postelja pa 9 kg. Za dobro čiščenje kompleta zaves v polni velikosti od stropa do tal pa boste potrebovali pralni stroj z zmogljivostjo vsaj 10 kg.

Za pranje tovrstnega perila izberite pralni stroj s posebnim ciklom »bedding« ali kaj podobnega, da boste zagotovili najboljše možno pranje brez obrabe.

Poraba energije – pralni in sušilni stroji

Moč pralnih strojev z največjo kapaciteto polnjenja je ocenjena med 200 in 500 vati. Na splošno velja, da se z zmogljivostjo pralnega stroja veča tudi njegova moč. Kako pa je na letni ravni? Pralni stroji porabijo cca 300 kilovatnih ur na leto. Različni modeli imajo različno porabo električne energije. Varčnejše naprave lahko zmanjšajo porabo vode in energije tudi do 40 %. 

Medtem pa sušilni stroj letno porabi okrog 150 kilovatnih ur, kar se nekoliko razlikuje od modela do modela. In če potegnemo črto: mali družini se ne splača velik stroj, veliki pa ne mali stroj, saj v obeh primerih poraba ne bo ekonomična, kar se bo poznalo na položnicah.

Na Enaa dobite pralni stroj na obroke – preverite najboljše modele kakovostnih proizvajalcev in izberite pravega zase.