10. 3. 2022, 19:05

Nov cenovni šok! Za koliko se bo podražila hrana?

Profimedia

Košarica 14 osnovnih živil je za skoraj 5,5 odstotka dražja, kot je bila poleti.

Po tem ko je Ukrajina zaradi vojnega stanja zautavila izvoz pšenice, perutninskega mesa, jajc, sončničnega olja, pa tudi govedine, soli, sladkorja, ovsa, ajde, rži in prosa, so določene omejitve izvoza hrane sporočili tudi iz drugih držav, ki so uvoznice hrane, predvsem iz Ukrajine in Rusije. A kot kaže pomanjkanje pšenice, kar 29 % jo pridelata Ukrajina in Rusija, ne bo edina težava v svetovni prehranski industriji. Te se bodo začele že na začetku prehranske pridelovalne verige - cene gnojil so letos že poskočile z lanskih 200 na okoli 800 evrov, kar je močno prizadelo kmete.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek pravi, da vlada iz ure v uro spremlja dogajanje na trgih. "Slovenija ni neposredno odvisna od uvoza hrane iz Rusije in Ukrajine oziroma je ta odvisnost izjemno majhna. Bolj so zaskrbljujoča ostala ravnanja – da se v evropskem in tudi svetovnem trgu prekinjajo neke klasične dobavne verige pri preskrbi posameznih držav. In kupci iz teh prekinjenih verig sedaj iščejo to isto blago na drugem delu sveta," je pojasnil v oddaji 24UR ZVEČER. 

Hrana bi se lahko podražila do 20 odstotkov

V zadnjih dvajsetih letih se je hrana dražila bolj kot vse preostalo. In tudi v prihodnje se podražitvam hrane ne bomo mogli izogniti. Košarica 14 osnovnih živil je za skoraj 5,5 odstotka dražja, kot je bila poleti. Analitiki ocenjujejo, da bi se hrana v Evropi lahko podražila za okoli 20 odstotkov. "Doživeli bomo enega cenovnih šokov, kot je bil zadnji tako velik leta 2008, ta zna nekoliko dlje trajati," je za 24ur povedal agrarni ekonomist Emil Erjavec. 

Za Slovenijo pomembna tudi Madžarska

Med državami z omejenim izvozom pšenice je pred dnevi pristala tudi Madžarska, ki prispeva polovico vseh žit, ki jih dobimo v Slovenijo. Minister Podgoršek je na to dodal: "Govoril sem z madžarskim kolegom in mi je v tem delu obljubil neko bistveno hitrejšo obravnavo izvoznih dovoljenj z Madžarske proti Sloveniji. Da bomo zagotavljali običajne tokove, ki so bili tudi v preteklosti in so povezani s pogodbami." 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ