29. 3. 2022, 08:14

Kolikšen znesek bodo prejeli ukrajinski begunci v Sloveniji?

Profimedia

Ukrajinci, nastanjeni v stanovanjih zunaj namestitvenih centrov, lahko računajo na dve pomoči države.

Vlada je odločila, da se ukrajinskim beguncem, ki živijo zunaj nastanitvenih centrov, povrnejo stroški nastanitve. Istočasno pa lahko begunci zaprosijo še za prejemke za preživetje. Oboje se določi glede na minimalni dohodek, ki pa bo s 1. aprilom znašal nekaj več kot 421 evrov. Vsak ukrajinski begunec bo dodaten denar dobil še za vsakega otroka, poleg tega pa bodo ukrajinske družine upravičene tudi do otroških dodatkov in oproščene plačila vrtca, poroča spletni portal 24ur.com. 

Številne ugodnosti

To pomeni, da država ukrajinskim beguncem ne bo krila samo najemnin, temveč bo vsakomur, ki ne bo bival v nastanitvenem centru, nakazala še pomoč glede na slovenski minimalni dohodek. A to le za prvo osebo, nato pa po lestvici še dodatno za vsakega naslednjega družinskega člana.

Za dve osebi bi tako družine dobile 130 odstotkov minimalnega dohodka, za tri osebe pa 160 odstotkov. Pri tem pa povračilo za najemnino ne sme presegati višine minimalnega dohodka.

Zaposleni brez denarne pomoči

In kaj to v praksi pomeni denimo za begunko z dvema otrokoma? Recimo, da najemnina ne presega 421 evrov, denarna pomoč za tri osebe pa ob tem znaša nekoliko več kot 671 evrov. Izračun skupaj nanese skoraj 1100 evrov.  

In medtem ko bodo tisti, ki so nastanjeni v namestitvenih centrih, upravičeni zgolj do žepnine v višini 120 evrov, ne pozabimo, da bodo vsem ukrajinskim družinam pripadali tudi vsi dodatki iz socialnih transferjev. "Tu gre za otroški in starševski dodatek, pomoč ob rojstvu in dodatek za nego. Vsi ti družinski prejemki," za informativno oddajo 24ur pove Dušan Mikuž z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V uradu za migracije ob tem poudarjajo, da se vse te pravice izničijo, ko se oseba zaposli. Ko bo dobival plačo, bo moral torej begunec iz Ukrajine plačevati najemnino enako kot slovenski državljani, pav tako pa ne bo več dobival denarne pomoči.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.