25. 3. 2020, 14:08 | Promocijska objava

Kakšna je varna mobilnost v času epidemije koronavirusa?

ŠKODA Slovenija

Globalna pandemija z novim koronavirusom močno vpliva tudi na mobilnost. Za varnost vas in vaših bližnjih ostanite doma. A številni smo danes odvisni od avtomobila – bodisi zato, ker moramo v službo, v trgovino po živila in nujne potrebščine, ali zato, da se po nujnih nakupih odpravimo namesto tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Kako torej v teh časih avtomobil uporabljati varno in ne tvegati okužbe po nepotrebnem?

 

Tako kot sicer tudi pri opravljanju poti z avtomobilom velja t. i. socialna distanca, torej izogibanje fizičnemu stiku z drugimi. Če le lahko, torej ostanite doma. Razen v nujnih primerih. Takrat se na pot odpravite sami, brez sopotnikov. Če to ni mogoče, se pred tem prepričajte, da vaš sopotnik ne kaže akutnih znakov respiratornih bolezni. Ob tem ne pozabite na osnovna pravila, ki bi jim morali slediti vsi, četudi smo prepričani, da nismo okuženi. Čeprav je lahko osebni avtomobil nekakšna mobilna izolacijska komora, ki nam omogoča minimalen kontakt z zunanjim svetom na nujnih poteh, kot je obisk trgovine z živili ali lekarne, to namreč kljub temu pomeni določeno mero tveganja.

Razkuževanje

Kadar se ne morete izogniti stiku z drugimi osebami, bodite še posebej pozorni na preventivne higienske ukrepe. Dezinficirajte vse površine, ki se jih dotikate pred opravljeno potjo in po opravljeni poti. Še zlasti če vozilo delite še s kom drugim.

A najprej in ključno: temeljito umivajte in razkužite roke! Še tako očiščen in razkužen avtomobil vam ne pomaga prav nič, če se kljuke, volana, ročne zavore ... dotikate z morebiti okuženimi rokami. Ves vaš trud pri čiščenju vozila bo v hipu zaman. 

Dezinficiranje površin v vozilih moramo jemati zelo resno. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in ne nazadnje tudi gumbe in ročice za upravljanje s smerokazi, brisalci in tempomatom. Ob tem ne smemo pozabiti niti na naslon za roke, gumbe za upravljanje pozicije sedeža, zunanje kljuke na vratih in gumb za odpiranje prtljažnega prostora. Vse omenjene točke stika so še posebej pomembne za voznike taksijev, ki v tem času še lahko prevažajo potnike.

ŠKODA Slovenija

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujete alkoholno raztopino z vsaj 70 % deležem alkohola. Izopropilni alkohol površin v vašem vozilu ne bo poškodoval. Z njim namreč razkužujejo avtomobilske komponente pa tudi vozila v tovarnah znamke ŠKODA, preden jih odpremijo na pot h končnemu lastniku.

Z alkoholom lahko čistite tudi tkanine, a bodite pazljivi, da jih z njim ne namočite. Alkohol naj ne bi uničil ne usnja ne umetnega usnja, a intenzivno čiščenje lahko povzroči razbarvanje, zato ne drgnite premočno. Po čiščenju je na usnjene površine treba nanesti negovalno sredstvo.

Pri čiščenju površin v vozilu pa se vsekakor absolutno izogibajte vodikovemu peroksidu, saj lahko ta poškoduje površine, na katere ga nanesete. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amoniak. Pri čiščenju vseh površin so najboljša izbira krpice z mikrovlakni. 

In če nimate pri roki nič drugega kot milo in vodo? Tudi to lahko močno zmanjša tveganje za okužbo. Čiščenje z milnico je poleg tega tudi neškodljivo za površine v vozilu, še posebej za tkanine in starejše usnje, ki je morda že začelo pokati. A ne drgnite premočno.  

ŠKODA Slovenija

Maska za obraz zaščiti druge, respirator pa vas

Kadar se ne morete izogniti vožnji z drugimi, pri čemer eden izmed njih kaže simptome okužbe, uporabite zaščitno opremo, maske za obraz in respiratorje. Običajna maska za obraz vas sicer ne bo zaščitila pred okužbo z virusom, lahko pa občutno zmanjša možnost, da tisti, ki jo nosi, z virusom okuži druge ljudi. Za zaščito pred okužbo so učinkovite maske z respiratorji z označbo FFP3.

V nekaterih primerih, odvisno od proizvajalca kompletov, boste sicer masko za obraz našli tudi v kompletu prve pomoči v svojem avtomobilu. Ob pomanjkanju zaščitne opreme vam svetujemo, da preverite in morda boste v njem res našli zaščitno masko!

Svetujemo vam še, da vozilo, ki ste ga očistili, ob tem tudi dodobra prezračite. Čiščenje zraka v vozilu pa nas pripelje do še enega pomembnega elementa – klimatske naprave. Prek spleta ali na bencinskih servisih lahko najdete različne spreje, s pomočjo katerih prečistite sistem izmenjave zraka v vašem vozilu in tako otežite virusu možnost, da bi se v skrajnem primeru pojavil v njem.

Varni tudi na bencinski črpalki

Če se resnično morate voziti z avtomobilom, boste morali na določeni točki zelo verjetno obiskati bencinsko črpalko. Tudi v tem primeru ne pozabite na previdnost ob uporabi predmetov na točilnem mestu kot tudi ob stiku z zaposlenimi. Če je le mogoče, izberite takšno točilno mesto, kjer obstaja manj verjetnosti, da boste imeli stik z drugimi, saj plačilo opravite kar pri ročki za točenje. Pri točenju vedno uporabite rokavico. In da bi zmanjšali potrebo po pogostem točenju goriva, bodite posebej pozorni, da rezervoar vozila napolnite do konca.

Takoj ko zaključite točenje goriva, temeljito umijte roke z milom ali jih razkužite. Dezinfekcijsko sredstvo naj vas na nujnih poteh v času pandemije ves čas spremlja v torbici, avtomobilu, žepu.

Ob plačevanju goriva na bencinski črpalki – če se le da – uporabite eno izmed sodobnih metod, brezstično kartico ali drugo obliko plačevanja (spletne »denarnice«), kjer ni stika s površinami, kot je terminal, v katerega morate vtipkati pin številko plačilne kartice.

Čeprav nekateri zapisani ukrepi delujejo na videz nekoliko pretirani, se moramo zavedati, da sta skrb za soljudi in previdnost v trenutnem obdobju ključnega pomena za uspešno soočanje s pandemijo. Bolj striktno kot upoštevamo ukrepe odgovornih institucij, bolj pripomoremo k preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Le tako se bo lahko življenje čim prej vrnilo v ustaljene tirnice.

Zato bodite sočutni in razumevajoči do soljudi, zmanjšajte fizični stik z drugimi na minimum, omejite nujne poti z avtomobilom, redno in temeljito umivajte roke in v kar največji meri ostanite doma.

ŠKODA Slovenija

 

 FOTOGRAFIJE ŠKODA SLOVENIJA

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.