A.B. | 21. 12. 2021, 16:08

Nas bo med prazniki doletelo zaostrovanje ukrepov?

Nebojša Tejić/STA

Strokovna skupina za Covid-19 bo danes popoldne z ministrstvi pretresala ukrepe, ki bi bili lahko sprejeti med prihajajočimi prazniki. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je že izrazil, da si vsaj ob glavnih prazničnih dneh želi daljšega obratovanja gostinskih objektov (ob upoštevanju aktualnih ukrepov za zajezitev epidemije), zdravstveni minister Poklukar pa je ob tem izrazil skrb pred oklevanjem pri nadaljnjem zaostrovanju. ''Situacija je v teh dneh težka, ker je omikron udaril po 21 mesecih epidemije, ko je v družbi prisotna in povsem jasna pandemična izčrpanost,'' je pojasnil in dodal, da bodo do četrtkovega zasedanja vlade pripravili sveženj predlogov, o katerih bo končno besedo izrekla vlada. 

Na eni strani zahteve po zaostrovanju ukrepov, na drugi želje po sproščanju - vsaj v času praznikov. O tem, katero pot bodo ubrali, bo tekla beseda na današnji in jutrišnji razpravi med predstavniki strokovne skupine za covid-19 in ministrstvi. 

Minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek, pred zasedanjem ni želel komentirati, o čem točno bo tekla razprava, je pa zato poudaril, da bodo nekateri ukrepi morali biti sprejeti in da jih bomo morali spoštovati: ''Dejstvo je, da bomo morali skupaj dogovoriti ukrepe, ki jih bomo sprejeli in potem tudi spoštovali.'' A ob tem ostaja optimističen. Kot je dodal, namreč pričakuje, da bo v nekaterih primerih - glede na trenutne epidemiološke razmere - prišlo celo do sproščanja ukrepov. 

Na drugi strani pa zdravstveni minister Poklukar opozarja na 'pandemično izčrpanost', ki predstavlja tveganje pri konsistentnem izvajanju ukrepov. Izrazil je prepričanje, da bi bilo sproščanje ukrepov v tem trenutku tvegano in posvaril pred oklevanjem pri sprejemanju dodatnih (ostrejših) ukrepov, same vsebine današnjega in jutrišnjega zasedanja s predstavniki strokovne skupine za covid-19 pa, tako kot Počivalšek, ki želel komentirati. Se je pa zato odzval na današnje besede predstojnika Centra za nalezljive bolezni, Maria Fafangla, ki je na današnji tiskovni konferenci pred NIJZ spregovoril o pomembnosti predrugačenja trenutnega dvotirnega karantenskega sistema, kar bi pomenilo, da bi bila edina izjema od karantene ob visoko tveganih stikih, cepljenje s poživitvenim odmerkom. Poklukar je tako zatrdil, da bodo danes in jutri s strokovno skupino razpravljali tudi o tem predlogu. 

Do seje vlade bodo tako - po priporočilih stroke - pripravili sveženj predlogov, o katerih bo vlada razpravljala in glasovala v četrtek. 

Strokovna skupina za covid-19 je medtem že predlagala prepoved silvestrovanja na prostem, česar pa Poklukar v tem trenutku še ni želel komentirati. Konkretnim odgovorom se je izognil s pojasnilom: ''Vse, kar strokovna skupina predlaga v teh dneh, bomo danes in jutri pregovarjali ter se z vidika zagotavljanja zdravja vseh državljanov trudili, da sprejmemo čim bolj sprejemljive ukrepe.''

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord