23. 12. 2019, 11:26 | Vir: STA

Kanadčan jim je bil sumljiv zaradi barve kože

profimedia

Slovenski mediji so se razpisali o rasni diskriminaciji temnopoltega kanadskega športnega trenerja v trgovini v Radovljici. Ta primer skrbi tako varuha človekovih pravic kot zagovornika načela enakosti.

Varnostnik v trgovini v Radovljici je pridržal temnopoltega športnega trenerja in uslužbenca kanadskega obrambnega ministrstva. Po ugotovitvah Petra Svetine in Mihe Lobnika naj bi se to zgodilo na osnovi rasnega predsodka.

Sumljiv, ker je temnopolt in v trenirki

Po poročanju Dnevnika je varnostnik navedel, da je bil v trgovini "sumljiv črnec v umazani trenirki brez dokumentov," ki pri nakupovanju ni imel košare. Moškega je osumil, da je ukradel čokoladico, a se je izkazalo, da to ni res. Kljub temu ga je še naprej zadrževal in od njega zahteval identifikacijski dokument.

Primer po poročanju časnika skrbi tudi varuha človekovih pravic Petra Svetino, ki pričakuje, da bo primer preučila policija. Ta pa je po pisanju Dnevnika že ocenila, da je varnostnik tujca zadrževal upravičeno, saj vse okoliščine niso bile razjasnjene, podatke o tujcu pa je potreboval za izpolnjevanje evidence.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord