18. 2. 2022, 06:43 | Vir: STA

Kanadska policija (obkolila središče mesta in) začela z aretacijami protestnikov v Ottawi

profimedia

Kanadska policija je v četrtek pridržala najmanj dva voditelja protesta tovornjakarjev, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev pandemije covida-19 in že tri tedne blokirajo prestolnico Ottawo. Policija je tudi obkolila središče mesta in okrepila prisotnost okrog vladnih poslopij.

Policija je v četrtek aretirala Tamaro Lich in Chrisa Barberja, ki sta med voditelji protesta, zaradi katerega je premier Justin Trudeau uveljavil zakon o izrednih pooblastilih. Ta poleg aretacij protestnikov omogoča tudi zaplembe njihovih vozil in druge ukrepe.

Protest se je začel na zahodu Kanade in se v tako imenovanem konvoju svobode premaknil do prestolnice, protestniki pa so zavzeli tudi mejne prehode z ZDA, s katerih so jih odstranili pred dnevi. Gre za manjšino voznikov, ki se ni cepila proti covidu-19, zaradi česar morajo ob prehodu državne meje v karanteno.

V zadnjih tednih so se zahteve protestnikov okrepile v smeri ukinitve vseh ukrepov proti pandemiji in odstopa Trudeaujeve vlade. Ukrepi bodo glede na navedbe oblasti odpravljeni z umirjanjem pandemije, Trudeau pa ne razmišlja o odstopu.

Vršilec dolžnosti šefa policije Ottawe Steve Bell je sporočil, da imajo pripravljen dodelan načrt za končanje blokade prestolnice, ki se je začel z delitvijo letakov protestnikom s pozivom k umiku in navajanjem posledic, če tega ne storijo.

Protestnike so v četrtek obkolili, sedaj pa še čakajo na odhod tistih, ki se nočejo soočiti s posledicami nadaljevanja blokade.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord