N.Z. | 12. 1. 2022, 11:15

Kanadska provinca Quebec bo necepljene obremenila s posebnim zravstvenim davkom

profimedia

V kanadski provinci Quebec, ki jo je covid najbolj zdesetkal, prav te dni pa so priča visokim številkam novo okuženih, bodo vsem necepljenim Kanadčanom naložili plačlo dodatnega zdravstvenega davka.

Premier Francois Legault je ta torek naznanil, da bodo 12,8 % prebivalstva, ki ostaja necepljen, hkrati pa predstavlja skoraj polovico vseh hospitaliziranih, naložil finančno kazen.

V Quebecu je sicer več kot 85 % prebivalcev bilo do 1. januarja letos cepljenih z vsaj enim odmerkom.

O višini davka se zaenkrat še niso zedinili, naj pa bi šlo za 'precejšenj' znesek, je še povedal.

"Mislim, da gre za vprašanje poštenosti do 90 % populacije, ki je za skupno dobro nekaj žrtvovala," pravi Francois Legault. "Mislim, da smo dolžni stvari izravnati."

V Quebecu trenutno velja policijska ura (med 22. in 5. uro zjutraj). Do torka, 11. januarja, je števec covidnih smrti kazal 12.025 preminulih, od tega so jih samo v torek našteli 62.

Odstotek covidnih pacientov na intenzivni negi kaže, da je med njimi 45 % necepljenih (kar je ogromno, glede na to, da je povsem necepljenih prebivalcev le 12,8 %). Bolnišnice v Montrealu pa redno poročajo, da presegajo svoje kapacitete.

Quebec ni edini na svetu, ki želi finančno kaznovati necepljene. Konec meseca naj bi Grki uvedli finančni davek v višini 100 evrov mesečno za vse starejše od 60 let, ki ostajajo necepljeni. V Singapurju pa od covidnih pacientov, ki so necepljeni, zahtevajo povračilo stroškov zdravljenja, še poroča BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.