7. 4. 2017, 17:30 | Vir: STA

Kaos v Stockholmu: tovornjak zapeljal v množico ljudi! Več mrtvih in veliko ranjenih!

profimedia

V današnjem napadu s tovornjakom v središču Stockholma so bili po nepopolnih podatkih ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih, je sporočila švedska policija. V povezavi z napadom so prijeli eno osebo, ki se je nenavadno vedla, poročajo tuje tiskovne agencije. A za zdaj ni jasno, ali gre res za voznika tovornjaka.

"Lahko potrdim, da so umrli štirje ljudje in da je bilo 15 ranjenih," je francoski tiskovni agenciji AFP povedal tiskovni predstavnik policije Lars Bystrom. Zdravstvene oblasti mesta so sporočile, da so med ranjenimi tudi otroci in da je huje ranjenih devet ljudi.

Bystrom je dodal, da so prijeli eno osebo, ki jo bodo zaslišali. Tiskovni predstavnik Stefan Hector je pozneje na novinarski konferenci policije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da so policisti v urah po napadu nadzirali več ljudi in v neki trgovini postali pozorni na osebo, ki se je nenavadno vedla, zato so jo aretirali. Oseba je ustrezala moškemu na danes objavljeni fotografiji varnostne kamere v bližini prizorišča napada.

Tabloid Aftonbladet je pred tem poročal, da je policija prijela moškega v Marsti severno od prestolnice. Moški je lažje ranjen in je prevzel odgovornost za napad, je poročal časnik.

A predstavniki policije tega niso želeli potrditi. Po njihovih navedbah ne morejo z gotovostjo niti zatrditi, da gre dejansko tudi za voznika tovornjaka. Prav tako še ni jasno, ali je imel storilec pomagača.

Potekajo pa aktivnosti policije na podlagi predpostavke, da gre za teroristično dejanje. To je že kmalu po napadu povedal švedski premier Stefan Löfven, ki je zvečer na novinarski konferenci sporočil, da so na mejah okrepili mejni nadzor. Veljal bo deset dni, lahko pa ga podaljšajo še za 20 dni.

"Vsa država je enotna v žalosti, jezi in odločenosti," je dodal ter poudaril, da bodo storili vse, da bodo ljudje na Švedskem varni. "Teroristi hočejo, da bi se bali ... da ne živimo normalno, vendar bomo mi še naprej normalno živeli. Teroristi ne morejo nikoli premagati Švedske, je poudaril po poročanju portala The Local.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.