1. 4. 2022, 11:02 | Vir: STA

Kaotične razmere vzbujajo jezo pri prebivalcih milijonskega mesta

Profimedia

V tej državi očitno pravila ne veljajo za vse. 

Četudi so mestne oblasti v Šanghaju najprej trdile, da se želijo temu izogniti, zdaj zaradi ponovnega izbruha novega koronavirusa izvajajo postopno zaprtje celotnega mesta. Načrtujejo testiranje vseh 25 milijonov prebivalcev, ki so ob novih omejitvah jezni zaradi nejasnih pravil.

Zmeden načrt in jezni prebivalci

V okviru postopnega zaprtja naj bi mesto razdelili na dva dela. Vzhodni del Šanghaja, znan kot Pudong, v katerem sta glavno mednarodno letališče in finančno okrožje, naj bi bil zaprt od 28. marca do 1. aprila, nato pa naj bi od 1. aprila do 5. aprila zaprli zahodno polovico mesta, znano kot Puxi.

Štiridnevno zaprtje Pudonga se je torej začelo v ponedeljek, v gosto naseljenem zahodnem delu Puxi pa naj bi se začelo 1. aprila. Vendar je bilo v številnih soseskah v Puxiju že v četrtek zjutraj nenadoma odrejeno zaprtje, medtem ko tudi velik del Pudonga ostaja zaprt še 1. aprila, kar je razjezilo prebivalce na obeh straneh.

Oblasti so v četrtek pozno zvečer objavile zmeden načrt, ki predvideva upravljanje posameznih delov mesta po sistemu mreže, po katerem naj bi ostale zaprte vse stanovanjske soseske, v katerih je bil ugotovljen pozitiven test, pa tudi posamezne "celice" v okolici teh sosesk.

Številne stiske

Stroge omejitve so povzročile panično nakupovanje v trgovinah in hudo pomanjkanje voznikov za dostavo hrane milijonom ljudi, ki so ostali ujeti doma. Prebivalci so se ponekod omejitvam izognili tako, da so dostavljeno hrano prevzeli kar skozi okna, s pomočjo vrvi.

Medtem ko v Šanghaju popušča potrpežljivost prebivalcev, ki so se morali v zadnjih dveh letih sprijazniti z ukrepi za nadzor nad novim koronavirusom, je visok predstavnik mestnih oblasti Ma Chunlei v četrtek priznal neuspeh in dejal, da je bil Šanghaj na ponoven izbruh "preslabo pripravljen".

Šanghaj je z več tisoč primeri okužbe na dan namreč postal središče najhujšega izbruha novega koronavirusa na Kitajskem, odkar so virus leta 2019 prvič odkrili v Wuhanu. Kitajska je 1. aprila poročala o 7386 primerih okužb s covidom-19 po vsej državi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord