2. 10. 2017, 08:49 | Vir: STA

Katalonci na referendumu odločno ZA neodvisnost!

profimedia

Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je v nedeljo zatrdil, da so prebivalci te španske regije na nedeljskem referendumu pridobili pravico do neodvisne države, ki bo republika. Po podatkih katalonske vlade je na referendumu za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev, udeležba je bila 42,3-odstotna.

Puigdemont je v televizijskem nagovoru ob navzočnosti drugih predstavnikov vlade v nedeljo zvečer napovedal, da bo "v prihodnjih dneh njegova vlada v katalonski parlament poslala izide nedeljskega referenduma, tako da bo lahko deloval v skladu z zakonom o referendumu".

V soboto je sicer že napovedal, da bo v primeru podpore neodvisnosti na referendumu razglasil neodvisnost Katalonije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegovo napoved je ponoči v središču Barcelone z navdušenimi vzkliki pozdravilo več tisoč ljudi, ki podpirajo neodvisnost Katalonije.

Po podatkih katalonske vlade je na referendumu, ki ga je zaznamovalo nasilje španske policije, neodvisnost regije podprlo 90 odstotkov udeležencev. Referenduma se je udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42,3 odstotka volilnih upravičencev.

V nasilnem poskusu policije, da bi ljudem preprečili glasovanje, je bilo po podatkih katalonskih oblasti ranjenih 844 ljudi, med njimi dva huje. Ponekod je policija uporabila gumijevke in gumijaste naboje, da bi ljudi spravila z volišč in zasegla volilne skrinjice.

Po podatkih španskega notranjega ministrstva je bilo ranjenih tudi najmanj 33 policistov, ki so posredovali na najmanj 92 voliščih, da bi zasegli volilni material.

"Španska vlada je danes spisala sramotno stran v svoji zgodovini s Katalonijo. Na žalost ni prva. Prepogosto sta bila represija in nasilje odgovor države na prizadevanja Katalonije," je dejal in poudaril, da Evropska unija ne bo več mogla gledati stran.

"Situacija, ki je v Kataloniji nastala zaradi nepopustljivosti in represije, zaradi absolutnega zanikanja realnosti, sovražnosti do demokratičnih zahtev državljanov naše države, ni več notranja zadeva," je zatrdil. EU in večina evropskih držav so bile namreč doslej v odzivih na dogajanje v Kataloniji zadržane, pri čemer so poudarjali, da gre za notranje zadeve Španije.

Kot je dodal, gre za "zadevo evropskega interesa, ki se nanaša neposredno na temeljne vrednote na območju miru, svobode, sobivanja in demokracije, ki smo ga gradili več desetletij in z različnimi poudarki".

Zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin je 44 katalonskih organizacij za torek že napovedalo splošno stavko. Med glavnimi pobudniki so glavna sindikata UGT in CCOO ter vplivna neodvisnosti naklonjena civilnodružbena organizacija Katalonska narodna skupščina (ANC).

Španski premier Mariano Rajoy je v nedeljo zvečer sicer zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma in da so s tem, ko so ga preprečili, ubranili pravno državo. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo".

Dejal je, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.