4. 7. 2017, 15:34 | Vir: STA

Katalonija bo nemudoma razglasila neodvisnost, če bo potrjena na referendumu

profimedia

Katalonija bo "nemudoma razglasila" neodvisnost, če se bo zanjo odločila večina volivcev na referendumu, ki ga tamkajšnje oblasti načrtujejo za oktober, je sporočila koalicija, ki vodi regionalno vlado. Ta je prav danes predstavila zakon, s katerim bi Katalonijo umaknili iz španskega pravnega sistema, s čimer bi olajšali izvedbo referenduma.

"Če bo večina za oblikovanje katalonske republike, bo seveda neodvisnost treba razglasiti nemudoma," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala predstavnica vladajoče koalicije Gabriela Serra.

Regionalna vlada je prav danes predstavila predlog zakona, po katerem bi Katalonijo izvzeli iz španskega pravnega sistema. S tem poskušajo regionalne oblasti obiti vse praktične in pravne ovire, ki stojijo na poti organizacije referenduma po zgledu škotskega iz leta 2014.

Zakon vsebuje tudi določila, ki bi oblastem nudila ustrezno zakonsko podlago za sprejetje nove katalonske ustave in razpis parlamentarnih volitev, če bodo na referendumu zmagali podporniki neodvisnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlog bodo vložili v regionalni parlament, v katerem imajo separatisti večino, o njem pa naj bi odločali konec avgusta.

Po letih prizadevanj za večjo avtonomijo so se v Kataloniji v zadnjih letih okrepila tudi prizadevanja za izvedbo zavezujočega referenduma o neodvisnosti. A zatika se pri izvedbi, saj Madrid neomajno nasprotuje tovrstnemu glasovanju, češ da je v nasprotju z ustavo. Temu je že večkrat pritrdilo tudi špansko ustavno sodišče.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.