3. 10. 2017, 14:00 | Vir: STA

Katalonija: protesti, blokade, shodi in stavka!

profimedia

V Kataloniji danes protestirajo proti policijskemu nasilju na nedeljskem referendumu s cestnimi blokadami, shodi in drugimi oblikami protestov v okviru splošne stavke. Po navedbah katalonskih prometnih organov so zaradi 24 različnih protestov blokirane številne ceste in avtoceste in nastajajo zastoji, dolgi do 10 kilometrov.

V katalonski prestolnici Barcelona naj bi stavka javnega prometa trajala skoraj ves dan. V znak podpore splošni stavki je trening odpovedal tudi nogometni klub Barcelona, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob 11. uri po lokalnem času so protestniki položili cvetje pred javne zgradbe, ki so bile v nedeljo tarča policijskega "napada".

V katalonski prestolnici so vrata številnih šol in nekaterih podjetij prav tako ostala zaprta. Zaprte so tudi številne turistične znamenitosti, kot je znana bazilika svete družine. V pristanišču so svoje delo omejili na minimum, normalno pa deluje barcelonsko letališče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 2000 ljudi se je v Barceloni zbralo pred stavbo v Španiji vladajoče konservativne ljudske stranke, ki ji pripisujejo krivdo za nedeljsko nasilje, navaja dpa.

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je prek Twitterja protestnike danes pozval k mirnim protestom. "Danes je dan za demokratične, državljanske in dostojne proteste. Ne nasedajte provokacijam. Svet je videl, da smo miroljubni ljudje," je zapisal Puigdemont.

Med glavnimi pobudniki splošne stavke zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin so glavna sindikata UGT in CCOO ter vplivna neodvisnosti naklonjena civilnodružbena organizacija Katalonska narodna skupščina (ANC).

Slovenska peticija v podporo boju Kataloncev!

Nedeljsko policijsko nasilje nad katalonskim prebivalstvom je razburilo tudi številne Slovenke in Slovence, ki že podpisujejo spletno peticijo v podporo Kataloniji.

V kolikor se jim želite pridružiti, boste spletno peticijo Podpora Kataloniji našli tukaj.

   

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord