1. 12. 2018, 15:11 | Vir: STA

Katalonska zagovornika neodvisnosti v zaporu začela gladovno stavko

profimedia

Dva priprta zagovornika katalonske neodvisnosti, ki v zaporu čakata na začetek sojenja zaradi njune vloge v poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije, sta danes začela gladovno stavkati, je potrdil njun odvetnik.

Jordi Sanchez, nekdanji vodja civilnodružbenega gibanja ANC, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije, ter Jordi Turull, nekdanji član katalonske vlade, sta se za to potezo odločila, ker želita dvigniti zavest javnosti o njunem boju, je dejal njun odvetnik Jordi Pina na novinarski konferenci v Barceloni.

V izjavi, ki jo je prebral njun odvetnik, Sanchez in Turull opozarjata, da špansko ustavno sodišče preprečuje, da bi njuni pozivi proti zaporni kazni dosegli Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Kot je dejal Pina, ne ve, ali se bo gladovni stavki pridružilo tudi ostalih pet katalonskih voditeljev, ki so priprti v kaznilnici Lledoners v bližini Barcelone.

Špansko tožilstvo za 12 od 18 nekdanjih katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev, ki jim bodo sodili zaradi njihove vloge v poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije, zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let. Sojenje naj bi se začelo v začetku prihodnjega leta.

Najvišjo kazen tožilstvo zahteva za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

V Kataloniji je 1. oktobra 2017 kljub prepovedi španskih sodišč potekal referendum o katalonski neodvisnosti. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.