2. 10. 2017, 14:36 | Vir: STA

Katalonske oblasti za mednarodno posredovanje v sporu med Barcelono in Madridom

profimedia

Voditelj katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes pozval k mednarodnemu posredovanju v krizi, v kateri si nasproti stojita njegova separatistična vlada in osrednja španska vlada. Dan po glasovanju o neodvisnosti Katalonije, katerega izid je po njegovih besedah zavezujoč, je tudi zahteval, da Madrid umakne svoje policijske enote.

Puigdemont je po nedeljskem dogajanju danes sklical nujno zasedanje svoje vladne ekipe. Kot je novinarjem dejal po sestanku, je v sporu med Madridom in Barcelono nujno potrebna mediacija. "To pomeni, da mora biti prisotna tretja stran, ki mora biti mednarodna, da bi dosegli učinkovitost," je dejal in dodal, da zaenkrat ni še nikakršnih indicev, da bi Evropska unija želela prevzeti to vlogo.

Nedeljskega referenduma o neodvisnosti Katalonije se je kljub številnim ukrepom Madrida za njegovo preprečitev po navedbah tamkajšnjih oblasti udeležilo nekaj več kot 2,2 milijona od 5,3 milijona volilnih upravičencev oz. 42 odstotkov volilnih upravičencev. Od teh jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnost.

Glasovanje je sicer v veliki meri zasenčilo nasilje policije, ki je tudi na dan referenduma skušala preprečiti oddajanje glasov ter zasegala glasovnice in volilne skrinjice. Po zadnjih podatkih je pri tem poškodbe utrpelo 893 ljudi.

Puigdemont je danes od Madrida zahteval, da "zaradi teh represivnih dejanj umakne vse svoje policijske sile", ki jih je prav z namenom preprečitve glasovanja v Katalonijo napotila osrednja vlada.

Po napetem dnevu pogovori potekajo v Madridu. Španski premier Mariano Rajoy je dan začel s pogovori s predstavniki svoje Ljudske stranke, še danes pa naj bi se sestal tudi z voditeljem opozicijskih socialistov Pedrom Sanchezem in vodjo sredinske stranke Ciudadanos (Državljani) Albertom Rivero.

Rajoy je sicer v nedeljo zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma. Španski pravosodni minister Rafael Catala pa je danes v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine.

Odzivi in Bruslja in sveta!

 • Medtem ko se najvišji predstavniki EU na nedeljsko dogajanje v Kataloniji niso odzvali, sta vodji socialistov in liberalcev v Evropskem parlamentu Gianni Pittella in Guy Verhofstadt pozvala k politični rešitvi. "Žalosten dan za Evropo, rešitev je lahko samo politična, ne policijska," je sporočil Pittella. Verhofstadt pa je dejal, da se ne želi vmešavati v španske notranje zadeve, a obsoja nasilje. Po njegovem je prava pot rešitev, dosežena s pogajanji, v katerih bo sodelovala tudi opozicija v katalonskem parlamentu.
 • Nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki, so medtem poudarili v Evropski komisiji v odzivu na dogajanje ob nedeljskem referendumu v Kataloniji. Vse ključne igralce pozivamo k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu, čas je za enotnost in stabilnost, ne za delitve in fragmentacijo, pa je še izpostavil glavni govorec komisije Margaritis Schinas in izrazil zaupanje, da bo španski premier Mariano Rajoy vodil ta proces ob popolnem spoštovanju španske ustave in človekovih pravic.
 • Katalonski referendum o neodvisnosti je španska notranja zadeva, zato se Madžarska o tem ne bo izrekala, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Orban.
 • Da je referendum španska stvar, je danes dejal tudi Hammond, ki je še poudaril, da je ključno, da se ohrani vladavina prava.
 • Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jermey Corby je dejal, da je bil pretresen ob nasilju španske policije nad Katalonci. Premierko Thereso May je pozval, naj pozove španskega premierja Mariana Rajoyja h končanju nasilja in mirni rešitvi ustavne krize.
 • Podobno meni vodja nemških Zelenih Cem Özdemir, ki ocenjuje, da bo policijsko ukrepanje proti ljudem, ki so želeli voliti, le še okrepilo politične probleme. Po njegovem prepričanju bi Rajoyjeva pobuda za dialog olajšala razmere.
 • Medtem pa je venezuelski predsednik Nicolas Maduro ravnanje španske policije primerjal z obdobjem Francove diktature v Španiji. Dejal je, da bo moral Rajoy pred svetom odgovarjati za to, kar je storil katalonskemu ljudstvu.
 • Nemčija je v odzivu na nedeljsko dogajanje v Kataloniji danes pozvala k ohranitvi miru. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je špansko vlado v Madridu in regionalno katalonsko vlado v Barceloni pozval k čimprejšnjim pogovorom, prek katerih bi dosegli trajno rešitev in premagali notranje delitve. Da morata Madrid in Barcelona znižati napetosti in začeti dialog, je prepričan vodja nemških socialdemokratov Martin Schulz.
 • V Pragi je tiskovni predstavnik češkega predsednika Miloša Zemana, Jiri Ovčaček, ocenil, da nasilje v Kataloniji pomeni konec evropskih sanj. Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus je ravnanje španske policije na dan referenduma ocenil kot nesprejemljivo ter Evropsko komisijo pozval, naj obsodi nasilje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
 • Zaskrbljenost nad dogajanjem v Kataloniji je izrazil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je dejal, da se je ponovno pokazalo, da se mirna rešitev oddaljuje, če pride do izgredov in skrajnih stališč. "V takšnih primerih je težko zavzeti stališča, ki zahtevajo dialog in pozitivno rešitev," je še dejal.
 • V Varšavi je poljsko zunanje ministrstvo izrazilo upanje, da se bodo razmere v Kataloniji kmalu stabilizirale, odnosi med Barcelono in Madridom pa vzpostavljeni na temelju španske ustave, dialoga in kompromisov.
 • Srbija je v odzivu podprla Madrid. Kot je dejala srbska premierka Ana Brnabić, Srbija spoštuje ozemeljsko celovitost in suverenost Španije. Med srbskimi poslanci je neposredno katalonski referendum podprla le manjša stranka, Liga vojvodinskih socialdemokratov. "Temeljna demokratična pravica je, da so Katalonci na voliščih izrazili svojo voljo," je dejal predsednik stranke Nenad Čanak.
 • Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu danes dejal, da je katalonski referendum notranja zadeva Španije. Ni se želel odzvati na ravnanje španske policije na dan referenduma, dejal je le, da je za Moskvo neprimerno, če kdo komentira metode dela ruskih varnostnih sil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.
 • Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je pozval španske oblasti, naj preiščejo morebitne kršitve v posredovanju policije na nedeljskem glasovanju o neodvisnosti v Kataloniji. Referendumski dan je namreč zaznamovalo nasilje policije, ki je skušala preprečiti glasovanje. "Zelo me je zmotilo nasilje v Kataloniji v nedeljo. Pozivam španske oblasti, naj zagotovijo temeljito, neodvisno in nepristransko preiskavo vseh nasilnih dejanj," je v izjavi sporočil Husein. Kot je dodal, mora biti odziv policije vedno "sorazmeren in nujen", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Slovenije:

 • Premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta danes na Brdu pri Kranju izrazila zaskrbljenost glede dogodkov v Kataloniji ter pozvala k dialogu obeh strani. Erjavec je tudi izrazil upanje, da je kriza že dosegla vrhunec in da se bo položaj začel razpletati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.