1. 4. 2022, 12:27 | Vir: STA

Katera slovenska podjetja načrtujejo podražitev mesa in mesnih izdelkov?

Profimedia
Katera slovenska podjetja načrtujejo podražitev mesa in mesnih izdelkov? (foto: Profimedia)

Stroški življenja se letošnje leto neneno večajo, zdaj pa se bo podražilo tudi to osnovno živilo. 

Slovenska mesnopredelovalna industrija se zaradi aktualnih globalnih okoliščin ne bo mogla izogniti podražitvam. Če nekateri dvig cen mesa in mesnih izdelkov šele načrtujejo, pa so v nekaterih podjetjih to že storili in jih v zadnjem obdobju dvignili tudi do 30 odstotkov. Razlogi so vse višje cene surovin, energije, transporta in stroškov dela.

Kot je pojasnila Urška Žolnir Jugovar iz Celjskih mesnin, so morali cene za 30 odstotkov dvigniti tako za svinjino kot za goveje meso in mesne izdelke.

Podražitev je neizogibna

"Predvsem cena surovine je zrasla tudi do 80 odstotkov. Ob tem je treba upoštevati dvig cen repromateriala, ki se je podražil od 50 do 100 odstotkov, potem je tu še podražitev transporta in strošek dela. Vse to so dejavniki, ki še kako vplivajo na rast cen mesa, kot tudi drugih izdelkov," je pojasnila Žolnir Jugovarjeva.

Kot je še dodala, že od začetka rasti cen sodelujejo s trgovci in poskušajo cene dvigovati minimalno, saj bi bila v nasprotnem primeru cena mesa na trgovskih policah še znatno višja.

Kje bodo višje cene?

V Perutnini Ptuj pa dvig cen piščančjega in puranjega mesa ter perutninskih izdelkov načrtujejo sredi aprila ter dodajajo, da so pogovori s kupci še v teku.

Cene po lanskih občutnih podražitvah kmetijskih surovin, energentov, materialov in storitev ostajajo na rekordnih ravneh tudi letos. Še več, zaradi razmer v Ukrajini se cene zvišujejo praktično na dnevni ravni, kar bo ob visokih stroških energentov močno obremenilo stroškovno stran njihovega poslovanja tudi v tem letu.

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so prav tako že poskrbeli za nove cene, ki so višje v povprečju za deset do 30 odstotkov. Razloge pojasnjujejo z zaostrenimi razmerami in močnim dvigom cen embalažnih materialov, začimb in ostalih sestavin.

Ker so pri svoji proizvodnji v največji meri odvisni od surovin za krmila in energentov, katerih rast se še ni ustavila, zvišanje prodajnih cen napovedujejo tudi v Pivki Delamarisu, kdaj se bo to zgodilo in v kolikšni meri, pa zdaj še težko napovejo.

Precejšnji zamik dviga cen

V podjetju Meso Kamnik se bodo prav tako morali prilagoditi razmeram na trgu in dvigniti cene. Kot so pojasnili, se napovedi gibljejo od 10 do 25 odstotkov, odvisno od vrste mesa in mesnega izdelka. Dvig cen prihaja na trg s precejšnjim zamikom, saj so s podražitvami začeli šele marca in jih bodo predvidoma zaključili v prvi polovici aprila.

Med tistimi, ki so cene že dvignili, so tudi Loške mesnine. Kot je povedal direktor Mitja Vadnjov, so prvič to storili že lani, ko se je meso podražilo za okoli pet odstotkov, mesni izdelki pa še za malenkost več, drugič pa v začetku leta, ko so cene mesa dvignili za okoli deset, cene izdelkov pa za okoli 20 odstotkov.

V Kmetijski zadrugi Rače, kjer svoje izdelke tržijo v glavnem sami in tako ne sodelujejo z večjimi trgovskimi verigami, po besedah direktorja Ivana Lenarta prav tako načrtujejo spremembe cen, a za zdaj še ni jasno, kakšne bodo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.