16. 3. 2021, 12:12

Katja Zabukovec Kerin: "Čudili smo se, da v prvem, spomladanskem valu umorov niti ni bilo!"

Tamino Petelinšek/STA

Dnevnikov sobotni Objektiv v velikem intervjuju s Katjo Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo odkrito naslovi nasilje v družinskem okolju, ki ga je bilo v letu epidemije občutno več.

Na vprašanje, ali jo ob nedavnih umorih, ki pretresajo slovensko javnost zadnje tedne, navdajajo občutki, da je najhuših zločinov v družinskem okolju za časa epidemije več kot sicer, pa je odgovorila:

"Seveda, Zgodislo se je to, kar smo pričakovali. Ljudje, ki so prisiljeni v sobivanje v okolju, v katerem se je nasilje pojavljalo že prej, so v bolj stresnem obdobju bolj ogroženi. Žrtve imajo manj možnosti za umik. Storilci pa so bodisi zaradi izgube dela bodisi zato, ker ne smejo hoditi drugam, večkrat doma in tako večkrat pride do tragičnih izidov.

Poleg družinskih primerov, v katerih nasilje traja že dolgo, pa se je v lanskem letu pojavilo tudi več novih primerov, ki jih prej nismo poznali. V več družinah je lani sploh prvič prišlo do fizičnega nasilja. Povzročili so ga storilci, ki so izgubili delo, zaslužek in so nato doma stresali svojo jezo in dokazovali moč, ki so jo izgubili na drugih področjih.

Kot rečeno, to smo pričakovali in smo se celo nekoliko čudili, da v prvem, spomladanskem valu umorov niti ni bilo. Na začetku krize je bilo tudi manj klicev na naš telefon za pomoč žrtvam nasilja. V zadnjem času pa prihaja do nas vse več ljudi, ki pripovedujejo, da so na robu zmogljivosti, izčrpani, izgoreli, brez upanja, da bo kdaj bolje."

Vir: Dnevnikov Objektiv

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord