To je najpogostejša napaka pri kuhanju kave, ki se ji lahko brez težav izognete

3. 9. 2025, 11:12 | Vir: Aktivni.si
To je najpogostejša napaka pri kuhanju kave, ki se ji lahko brez težav izognete (foto: Profimedia)
Profimedia

Prenehajte delati to napako in si zagotovite najboljši jutranji napitek.

Kava je eden najbolj priljubljenih toplih napitkov na svetu. Mnogi si brez nje ne predstavljajo jutra, nekateri jo pijejo le zaradi "doze kofeina", drugi pa si raje vzamejo čas in v njej uživajo. Da bi vaša skodelica kave imela najboljši možen okus, je dobro upoštevati nekaj pravil.

kava
Profimedia

Britanski časnik Daily Mail se je na več strokovnjakov obrnil z vprašanji, kako najbolje pripraviti črno kavo, da bi bil užitek kar največji. Nasvete je povzel portal krstarica.com.

Čeprav se načini priprave kave med seboj nekoliko razlikujejo, večina ljudi sledi preprostemu postopku. A v želji, da bi se čim hitreje prebudili s pomočjo magičnega napitka, pogosto izberejo najhitrejši način priprave, ob tem pa naredijo nekaj napak.

Najpogostejša napaka: dodajanje kave v vrelo vodo

Največja napaka, ki jo ljudje pogosto naredijo, je, da kavo dodajo takoj, ko voda zavre. Resnica pa je, da vrela voda lahko nekoliko "zažge" kavo, kar vpliva na okus. Ko voda zavre, je idealno, da najprej počakate 30 do 60 sekund, šele nato pa vodi dodate kavo.

Nocoj ne zamudite spektakularnega mrka s "krvavo" Luno: kdaj bo najbolj viden
kava
Profimedia

Kakovost vode in razmerje med kavo in vodo

Pomembno je tudi vedeti, da se kakovost vode iz pipe razlikuje glede na lokacijo, to pa lahko vpliva tudi na okus kave. Strokovnjaki priporočajo pripravo kave s filtrirano vodo. Ključno je tudi razmerje med kavo in vodo: optimalno je uporabiti 70 g kave na liter vode.

Pravilno shranjevanje kave

Kava ne prenaša vlage in vonjav druge hrane iz kuhinje, zato jo je treba hraniti v tesno zaprti posodi, stran od hladilnika in drugih virov vonjav.

Ni potrebe po dragih aparatih

Strokovnjaki opozarjajo, da ni nujno vlagati v drage aparate za kavo – preprosta "džezva" povsem zadostuje, a je ključnega pomena izbira kakovostne kave.

S spoštovanjem teh preprostih pravil bo vaša doma pripravljena kava vedno odličnega okusa in vas bo še bolj razveselila vsako jutro.

Znani kardiolog opozarja: "Najslabše je piti kavo z mlekom ... "