28. 9. 2018, 08:51 | Vir: STA

Kavanaugh prepričan v svoj prav - tako kot tožnica

Profimedia

Po približno desetih urah napetega zaslišanja kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha in Christine Blasey Ford, ki ga obtožuje spolnega napada pred 36 leti, so demokrati in republikanci ostali vsak na svojem bregu. Fordova je 100-odstotno prepričana, da jo je Kavanaugh napadel, ta pa 100-odstotno prepričan, da je ni.

Zaslišanje v senatnem odboru za pravosodje je bilo podobno tekmi z dvema polčasoma. V prvem je Fordova opisala napad v Marylandu, ko je bila stara 15 let. Razložila je, da sta jo 17-letni Kavanaugh in prijatelj potisnila v spalnico hiše. Kavanaugh naj bi se vrgel nanjo, jo otipaval in ji zatiskal usta, ker je skušala kričati na pomoč. Mislila je, da jo bo po nesreči zadušil, najbolj pa se ji je v spomin vtisnil pijani smeh obeh fantov. Republikanci so bili skozi "prvi polčas" povsem tiho. Le predsednik odbora Chuck Grassley je razlagal pravila igre in občasno prekinjal demokrate, ki so Fordovi zastavljali naklonjena vprašanja, in tožilko iz Phoenixa, ki so jo najeli, da sprašuje namesto njih. To so storili zaradi strahu pred podobo kopice starejših moških, ki se spravljajo na domnevno žrtev spolnega napada.

Trump se je med zaslišanjem jezil

Ameriški mediji poročajo, da je bil predsednik ZDA Donald Trump med gledanjem zaslišanja Fordove jezen, ker je domnevna žrtev delovala kredibilno. To je bila tudi ocena skrušenega panela na Trumpu naklonjeni televiziji Fox News. Komentatorji so bili vidno zaskrbljeni. Nato pa se je začel "drugi polčas", v katerega je Kavanaugh vstopil silovito. Jezno je napadel demokrate, da se gredo politiko uničevanja, omenil je celo, da gre za maščevanje Billa in Hillary Clinton, ker je sodeloval v preiskavi posebnega preiskovalca Kena Starra.

Skozi svoj nastop je skoraj ves čas točil solze in smrkal nad krivico, ki se mu dogaja. Zagotavljal je, da je pomagal številnim ženskam skozi njihovo kariero, ter opozarjal na pismo podpore s 65 podpisnicami. Demokratom je zabrusil, da se ga ne bodo znebili in da se "vse vrača in plača". To pomeni, da bo v primeru potrditve na vrhovnem sodišču dosledno odločal proti liberalnim stališčem.

Fordove ni napadal. Dovolil je, da jo je morda kje kdaj kdo napadel, vendar pa to ni bil on. S solzami v očeh je celo dodal, da njegova lastna hči moli za Fordovo, ki ji njegova družina ničesar ne zameri. Priznal je sicer, da njenega zaslišanja ni spremljal, ker se je pripravljal na svoj nastop. Ognjevitost Kavanaughjevega napada na demokrate je zdramila dotlej malodušne republikance, ki so pozabili na tožilko Mitchellovo in so se prijavljali k besedi, po vrsti izražali globoko opravičilo Kavanaughu zaradi trpljenja, Fordove pa niso omenjali. Napadli so druge ženske, ki so Kavanaugha obtožile podobnih dejanj, vendar jih v senatu ne nameravajo zaslišati.

Trumpa je Kavanughjeva kljubovalnost navdušila in je nemudoma zagnal Twitter. "Sodnik Kavanaugh je Ameriki natančno pokazal, zakaj sem ga nominiral. Njegova izpoved je bila mogočna, poštena in navdušujoča. Demokratska strategija iskanja in uničevanja je sramotna in ta proces je popolna prevara in prizadevanje za zavlačevanje, obstrukcijo in odpor. Senat mora glasovati!" je tvitnil.

Kavanaugh se je izmikal odgovoru

Kakor je bil "prvi polčas" umirjen, je bil drugi strankarsko naelektren. Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je Kavanaugha vprašala, ali je bil kdaj tako pijan, da se ni zavedal, kaj se dogaja? Vprašal jo je, če je bila morda kdaj ona. Odvrnila mu je, da nima težav z alkoholom zaradi očeta alkoholika. Kavanaugh je odvrnil, da jih nima niti on, kasneje pa se je senatorki za izbruh opravičil. Komikom je sicer dal kar nekaj materiala s pogostim zatrjevanjem, da je imel pivo rad v mladosti in ga ima še vedno, čeprav ima težave z želodcem in potem bruha. Demokrati so vztrajno skušali doseči, da Kavanaugh privoli v preiskavo FBI. Fordova se s tem strinja in pristaja na detektor za laži, Kavanaugh pa se je skozi zaslišanje jasnemu odgovoru izmikal. Skupaj z republikanci je tudi proti morebitnemu zaslišanju dodatnih prič, ki bi lahko potrdile ali zavrgle obtožbe.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je grmel nad demokrati, da so iz procesa naredili najbolj neetično prevaro, odkar je v politiki. "Vsak, ki bo glasoval proti Kavanaughu, bo legitimiziral najbolj zavrženo stvar, ki sem jo kdajkoli videl v politiki," je bil ogorčen, ne glede na to, da takšnih zapletov ni bilo pri prvem Trumpovem kandidatu za vrhovno sodišče Neilu Gorsuchu. Zanemaril je tudi to, da so republikanci leto dni blokirali nominacijo Merricka Garlanda na položaj pokojnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie, ki ga sedaj zaseda Gorsuch.

Karte so po zaslišanju ostale razdeljene enako kot pred njim in gre le še za glas dveh republikanskih senatork - Susan Collins iz Maina in Lise Murkowski iz Aljaske, ki Kavanaughu še nista izrekli podpore in brez njiju ne bo potrjen. Stave so ogromne, saj gre za smer, v katero bo šla ameriška družba v naslednjih letih, morda celo desetletjih. Kavanugh na sodišču pomeni premik Amerike v desno in republikancem se s potrditvijo mudi, ker niso prepričani, da jim bo po novembrskih volitvah uspelo ohraniti večino v senatu.

Ceno plačujeta tako Fordova kot Kavanaugh

Demokrati iz istega razloga zavlačujejo s procesom. Kriv ali nedolžen, ceno plačuje Kavanaugh, skupaj s Fordovo, ki se je morala zaradi groženj s smrtjo preseliti. Kot je demokratom sporočil Kavanaugh, da se "vse vrača in plača", se tudi republikanci zavedajo, da v primeru demokratske večine v senatu Trumpu ne bodo več potrdili nobenega kandidata za vrhovno sodišče. Pritisk na Collinsovo in Murkowsko je ogromen in senatorki sta pred nezavidljivo odločitvijo - ali bosta šli v zgodovino kot izdajalki žensk ali pa izdajalki lastne stranke. Grassley je v četrtek zvečer sporočil, da bo naslednje zasedanje odbora za pravosodje danes zjutraj, vendar pa ni mogel povedati, ali bodo glasovali o Kavanaughovi kandidaturi. V soboto naj bi sicer potem opravili testno glasovanje v celotnem senatu, kjer si lahko republikanci privoščijo izgubo le enega glasu. Seveda v primeru, da bo demokratska opozicija enotna.