17. 3. 2022, 11:30

Kdaj bodo Japonci lahko mirno spali?

Potres je ponekod povzročil pravo razdejanje.

Profimedia

Narava kot kaže še ni rekla zadnje besede.

Po trenutnih podatkih je potres zahteval najmanj štiri smrtne žrtve, ranjenih pa je več kot sto prebivalcev na območju prefektur Fukušima in Mijagi, ki sta uničujoč potres doživeli že leta 2011. Takratni potres in cunami, ki ga je potres povzročil, sta sprožila jedrsko katastrofo.

Žarišče tokratnega potresa, ki je imel magnitudo 7,4 je bilo na globini 60 kilometrov pod morskim dnom, zaradi česar je sprva obstajala nevarnost cunamija, a so jo japonske oblasti kasneje preklicale.

Potres je ponekod povzročil pravo razdejanje.

Potres je ponekod povzročil pravo razdejanje.

Profimedia

Jedrska elektrarna v Fukušimi, ki je bila pred enajstimi leti poškodovana, jo je tokrat odnesla brez poškodb, ki bi lahko vplivale na jedrsko varnost. Japonske oblasti so sicer preučevale posledice na dveh jedrskih elektrarnah v Fukušimi (Daiči in Daini) in eni v Onagavi. Vse nuklearke so sicer po potresu leta 2011 prenehale obratovati.

Zaradi posledic potresa, ki je ponekod povzročil razdejanje, je v nekaterih predelih še vedno motena oskrba z elektriko, brez elektrike je ostalo več deset tisoč gospodinjstev, tudi v nekaterih delih Tokija. Napako jim je po večini uspelo že odpraviti.

Po besedah japonskega premierja Fumia Kišide je vlada v visoki pripravljenosti, saj bi se lahko v prihodnjih dneh tla zopet močneje zatresla.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord