18. 1. 2019, 16:29 | Vir: STA

Kdo je kandidat za varuha človekovih pravic Peter Svetina in k čemu bo stremel

Tamino Petelinšek/STA

V predsedniški palači se je danes predstavil kandidat za varuha človekovih pravic Peter Svetina. Leta 1965 rojen specialni pedagog za duševno prizadete je poudaril, da je pri svojem dosedanjem delu vedno sledil samo enemu cilju, in to je spoštovanje človeka, ne glede na to, kakšen je. Napoveduje, da bo v vlogi varuha človekovih pravic proaktiven.

Kot je pojasnil Svetina, je svojo življenjsko in poklicno pot namenil delu z ranljivimi ciljnimi skupinami, pretežno ljudem z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Delal je v Sloveniji in Avstriji. "Vedno sem si prizadeval, da bi ljudem dali dostojanstvo," je poudaril in pojasnil, da si je prizadeval ljudem omogočiti, da bi v okviru svojih zmožnosti dosegli samostojnost in ekonomsko dobrobit," je poudaril.

Na svoji poti se je vedno srečeval s kršenjem človekovih pravic ranljivim skupinam oseb in njihovim družinam, v ozkem krogu je vedno bil majhne bitke, je pojasnil Svetina, ki verjame, da bo to pot lahko nadaljeval, če bo dobil zadostno podporo v DZ.

Svojo vlogo varuha človekovih pravic vidi kot proaktivno, da opozarja, da je glasen, ob tem pa argumentiran in vedno odprt za nasprotne predloge, mnenja in kritike.

Inštitut varuha človekovih pravic v Sloveniji je po njegovih navedbah zaznamovan skozi delo dosedanjih varuhov, od katerih je vsak pustil zelo velik in pozitiven pečat svojega dela. To za vsakega, ki bo prišel na to mesto, pomeni pozitivno izhodišče in dober temelj za razvoj, meni.

Svetina želi intenzivirati tudi sodelovanje s civilno družbo in stroko na različnih področjih. "Vpletanje civilne družbe, ki se neposredno srečuje s problematiko, je zelo pomembno," je prepričan. Opisal se je kot izrazitega praktika, ki je vedno izhajal iz praktičen izkušenj in iskal rešitve.

Odločnost, jasna beseda in po domače rečeno tečnost proti državnim organom, organom lokalnih skupnosti, nosilcem javnih pooblastil bodo njegovo vodilo, vedno pa bo odprt za pogovor, je dejal.

Svojega dela na mestu varuha ne vidi samo kot varovanje ranljivih ciljnih skupin, je pojasnil in opozoril, da lahko vsakdo v vsakem trenutku postane član ene od ranljivih skupin. Poudaril je, da se bo v okviru pooblastil varuha človekovih pravic in v okviru zakonodaje zavzemal za človečnost in pravičnost za vse.

Zaveda se, da se na področju dela varuha pojavlja zelo široka paleta stvari. Na vprašanje, katere človekove pravice ga trenutno najbolj skrbijo in bo nanje dal poudarek, je odgovoril, da so vse stvari med seboj zelo povezane. Pravice delavcev so denimo povezane z revščino, ta pa tudi s položajem oseb z invalidnostmi in prikrajšanih skupin, je pojasnil. Spomnil je tudi na probleme okolja in na otrokove pravice. Po njegovem mnenju bi bilo neodgovorno izpostaviti le nekatere. Poudaril pa je, da je treba prednostno reševati predvsem tiste zadeve, ki čakajo že dlje časa.

Generalna sekretarka predsednikovega urada Nataša Kovač, ki je vodila predstavitev, je dejala, da ima Svetina poleg strokovnega znanja in dolgoletnih izkušenj še posebej izostren čut za ljudi, prav posebej za tiste družbene skupine, ki varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin najbolj potrebujejo. Ob delovnih obveznostih si je vselej odločno prizadeval za varovanje človekovih pravic in dostojanstva ter za širše sistemske spremembe, če se je za to pokazala potreba, je dejala.

Predsednik republike je po njenih navedbah prepričan, da bo Svetina v primeru izvolitve funkcijo varuha človekovih pravic opravljal odgovorno, strokovno, vestno in neodvisno. Na podlagi stališč poslanskih skupin, ki jih je Pahor pridobil v pogovorih in posvetovanjih lahko utemeljeno pričakujemo, da ima Svetina potrebno podporo za izvolitev, je še dodala.

Svetini, ki je specialni pedagog, se obeta podpora LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB ter NSi in obeh manjšinskih poslancev. O njegovi kandidaturi so se pripravljeni pogovarjati tudi v Levici. Če bi vse naštete stranke podprle Svetino, bi skupaj lahko zagotovile nujnih 60 poslanskih glasov. V SDS in SNS se še niso odločili.

Pahor na podlagi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom DZ Dejanom Židanom pričakuje, da bi lahko poslanci o kandidaturi Svetine odločali že na redni januarski seji. Za izvolitev je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

   

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.