4. 12. 2021, 21:28

Kdo je novi avstrijski kancler Karl Nehammer in kakšna bo njegova politika

Profimedia

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je po zmedi, ki je ob odstopu Sebastiana Kurza in zatem še umiku Alexandra Schallenberga, nastala med vladajočo konservativno strujo, prevzel vajeti kot šef stranke in vodja vladne koalicije. Kdo je Karl Nehammer in kakšno politiko napoveduje?

Pred tem je bil minister za notranje zadeve

49-letni Karl Nehammer, ki je odraščal na Dunaju, je bil v drugem mandatu vlade Sebastiana Kurza imenovan za Ministra za notranje zadeve. V času pandemije je bil Nehammer eden od treh kriznih menedžerjev, zadolžen za vpeljavo potrebnih restrikcij in zapiranja države. Preden pa je Nehammer zakorakal na politični parket, je več let služil v vojski in kasneje diplomiral iz političnega komuniciranja.

Močan podpornik Kurzeve imigracijske politike

Karl Nehammer je znan po zelo brezkompromisnih pogledih na problematiko imigracij. »Pomembno je, da ohranimo naša načela,« je ob oznanitvi kandidature za kanclerja povedal konec prejšnjega tedna. »Da jasno povemo, kaj je nujno, ko je govora o azilih in migraciji. Ko je na mizi vprašanje varnosti avstrijskega naroda.«

Profimedia
Zelo verjetno bo nadaljeval z aktualnimi ukrepi proti covidu

Čeprav ima Avstrija trenutno v veljavi ene najbolj strogih ukrepov za zamejitev širjenja okužb, pa se to z nastopom Karla Nehammerja zelo verjetno ne bo spremenilo. Podpira uveljavitev popolnega zaprtja države in morebitnega obveznega cepljenja. Nehammer je večkrat poudaril, da se posameznikove svoboščine končajo tam, kjer se začnejo svoboščine drugih ljudi. »Svobodo nam omejuje virus, nikoli pa je ne smejo omejevati strankarsko-politične odločitve ali ideološka prepričanja,« je še povedal Nehammer.

Čakajo ga veliki izzivi

Analitiki pravijo, da je pred Nehammerjem zagotovo veliko zahtevnih izzivov. V kanclerske čevlje stopa v trenutku, ko je politični vrh doživel velik pretres, obenem pa je Avstrija v polnem boju s pandemijo. V naslednjih mesecih bo tako Nehammer moral poiskati ravnotežje med upravljanjem s protikoronskimi ukrepi, sanacijo krhkega gospodarskega stanja in krojenjem lastne politične kariere za naprej.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol