27. 9. 2021, 12:48

Kdo je Olaf Scholz - človek, ki bo nasledil Merklovo

profimedia

Kandidat za nemškega kanclerja Olaf Scholz je aktualni vicekancler in finančni minister Nemčije.

Kandidat Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD), ki je v nedeljo tesno zmagala na parlamentarnih volitvah, bo tako postal naslednik Angele Merkel na položaju kanclerja države.

Njegov vzpon na pozicijo skorajšnjega kanclerja ene od najmočnejših držav na svetu je presenetila mnoge, še posebno v luči dejstva, da ga nedavno tega niti lastna stranka ni želela za predsednika, med ljudmi pa se je nanj zaradi videza 'zategnjenosti', mehanske retorike in povsem nečustvenega, 'betonskega' izraza na obrazu prijel nelaskavi izraz 'Scholzomata'.

Scholzu pa gre vendarle v prid kar nekaj dejstev. Med njimi je njegova dosedanja vloga v kabinetu Angele Merkel, s katero je odlično sodeloval, poznavalci pa ga ocenjujejo za vir stabilnosti in nadaljevanja politike aktualne kanclerke, ki bi si jo večina prebivalstva želela še naprej na tej poziciji.

Z Angelo Merkel ga družijo najbližji sodelavci, pa tudi osebnostne značilnosti, ki so Merklovo trdno držale v sedlu kar 16 let, to so: zadržane emocije, premišljenost in nagnjenost k analitičnemu pristopu kr problemom.

Vse to je več kot očitno tisto, kar Nemci čez vse cenijo pri svojih politikih.

In čeprav Scholz znotraj stranke SPD ni pretirano popularen, pa spada v tisti del pragmatične struje, ki zagovaja ponovno povezovanje v koaliciji z Unijo, pa četudi je to stranko pripeljalo na rob obstoja.

Scholz je trn v peti tudi levemu krilu SPD-ja zaradi njegove podpore še vedno spornim reformam trga, ki jih je uvedel socialdemokratski kandidat Gerhard Schroeder, pod katerim jem Scholz od leta 2002 opravljal funkcijo glavnega sekretarja stranke.

Tipični 'severnjak'


Scholz za seboj nima pretirano razburljivega življenjepisa. Je tipičen otrok povojne Zahodne Nemčije, rojen leta 1958 v Osnabrucku, da bi se družina, ko je imel komaj tri leta, preselila v bližnji Hamburg, kjer je Olaf diplomiral na pravni fakulteti. Sledila je impresivna kariera odvetnika za delovno pravo.

Čeprav je SPD vstopil že s svojimi 17 leti, je njegova politična kariera postala resnejša šele po njegovem 40 letu. Od takrat naprej je v prvi koalicijski vladi Angele Merkel deloval na funkciji ministra za delo, v vmesnem času načeloval upravljanju mestne pokrajine Haburg in se po volitvah 2017 ponovno vrnil v vlado.

Scholzovi biografi so do danes uspeli zajeti nekaj osebnostnih kvalitet, ki jih najbolj cenijo ponosni Hanzeati (potomci srednjeveške ekonomsko-politične skupnosti) na severu Nemčije, medtem ko ga preostanek Nemcev prav zaradi tega vidi kot vzvišenega in domišljavega.

Raziskave javnega mnenja so še pokazale, da Scholzu niso kaj dosti škodili niti finančni škandali zaradi propadlega podjetja Wirecard, pa tudi ne preiskovalni postopki, ki njegovo ministrstvo delno povezujejo z domnevnim pranjem denarja.

Schulz trenutno živi v Potsdamu, v zgodovinsko bogatem mestu blizu Berlina, kjer živi veliko politikov in bogatašev v želji, da bi se tako umaknili iz berlinskega vrveža.

Po pisanju Agencij Al Jazzera

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.