A. B. | 10. 3. 2022, 14:39

Spoznajte študenta, ki je našel rešitev za psičke brez tačke

Priložnost za pse, za katere do zdaj ni bilo rešitve.

Profimedia

Da majhni koraki zares pomenijo velike spremembe je dokazal Aljaž Muršec, ki je v času študijskega programa Ortotike in protetike ponudil priložnost psom, za katere do zdaj ni bilo rešitve. 

Živali, ki ostanejo brez tačke so bile do Aljaža obsojene na življenje, ki je bolj kot čisto srečo zanje pomenilo stisko in bolečino. 

Kot razlaga Muršec je za živali, ki ostanejo brez enega uda, trinožna hoja napor, saj ne le spremeni le vzorca hoje, temveč s staranjem psov povzroča težave s sklepi okončin in hrbtenice. 

S pomočjo Fakultete je zaživela njegova ideja in prizadevanje za oblikovanje proteze za pasje tačke, ki danes predstavlja inovacijo tega področja v Sloveniji, kot je za Sobotainfo povedal Muršec: 

"Tako smo v Sloveniji prvi, ki smo se začeli ukvarjati z živalsko ortotiko in protetiko. Gre za zahtevno področje zdravstva in rehabilitacije, saj je potrebno veliko vaje, ročnih spretnosti, časa in potrpežljivosti, da postane človek strokovnjak na tem področju. Zato je le peščica oseb v Sloveniji, ki so strokovnjaki na tem področju."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RePaw Pet (@repawpet)

Ideja, ki je vzkalila iz tehnično preprostega načina zlivanja materiala z namenom prilagajanja obliki tačke pa vendarle ni tako preprosta, niti ne univerzalna, temveč je Aljaževa naloga precej težja, kot je pojasnil za Sobotainfo: 

»Živali ne znajo povedati, ali proteza kje tišči in žuli, kot lahko človek, zato se proces izdelave odličnega pripomočka podaljša."

Vendarle pa si v procesu, ki ni tako preprost, kot se sliši, Aljaž posveti tudi spoznavanju živali. Na njegovem Instagram profilu RePaw Pet ga ni navihanega smrčka, ki mu ne bi posvetil posebne objave: 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RePaw Pet (@repawpet)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol