29. 10. 2021, 09:44

Kdo je žena severnokorejskega voditelja in kolikšno je njuno premoženje

Profimedia
Kdo je žena severnokorejskega voditelja in kolikšno je njuno premoženje (foto: Profimedia)

Cel svet pozna severnokorejskega voditelja Kima Džonga Una, malo manj pa se ve o njegovi ženi, Ri Sol-Ju. V teh dneh, ko je Južna Koreja navdušila svet s serijo Squid Game, pa so oči svetovne javnosti uperjene tudi proti Severni Koreji, od koder prihajajo novice o lakoti, splošnem pomanjkanju hrane in grozovitemu dejstvu, da je severnokorejska vlada državljanom rekla, naj do leta 2025 preprosto jedo manj. Pa tudi to, da je Kim Džong Un izgubil kar nekaj kilogramov.

Severna Koreja je namreč leta 2020 zaradi koronavirusa zaprla mejo s Kitajsko, vlada pa je v izjavah namignila, da je zelo malo verjetnosti, da bodo meje odprli pred letom 2025, v strahu, kaj bi virus lahko povzročil že tako omejenemu severnokorejskemu zdravstvenemu sistemu.

Vodstvo Severne Koreje je leta 2012, po smrti očeta, prevzel Kim Džong Un. Je šele drugi vrhovi vodja režima, ki ga je leta 1948 ustanovil njegov dedek.

O njegovi ženi, prvi dami Severne Koreje, se ne ve veliko

Po poročanjih se je Kim Džong Un poročil leta 2009. Poroko naj bi na hitro organiziral Kimov oče Kim Džong Il potem, ko je leta 2008 doživel kap. Čeprav Kima Džonga Una in Ri Sol-ju pogostokrat vidimo skupaj na različnih dogodkih in prireditvah, se o njej ne ve kaj dosti. Po poročanju BBC je Ri Sol-ju nekdanja pevka v orkestru Unhasu (elitnem zboru glasbenikov, ki jih izbira država). Prihaja iz premožne družine. Njen oče je profesor, njena mama pa porodničarka.

Medijska poročila pravijo, da naj bi bila stara 31 let.

Profimedia

S Kimom imata tri otroke – kdaj točno so se rodili, so bolj ali manj približna ugibanja; prvi naj bi se rodil leta 2010, drugi leta 2013 in tretji leta 2017. Nekdanji ameriški košarkar Dennis Rodman, ki je bil na obisku pri severnokorejskem voditelju, je povedal, da naj bi najmlajši hčerki bilo ime Ju-ae, Kim pa naj bi bil zelo skrben in dober oče.

Družina sicer zasebno življenje uspešno skriva, uradno niso znani niti rojstni dnevi Kima in Ri. Se pa nekoliko bolj javno ugiba nad kolikšnim osebnim premoženjem bedi Ri Sol-ju.

Milijardna družina

Po poročanjih, naj bi bil Kim Džong Un 'vreden' impresivnih 5 milijard dolarjev (okoli 4.3 milijarde evrov). Uradnih podatkov Severna Koreja seveda nikoli ne bi izdala, omenjeno vsoto pa je leta 2014 razkrila preiskovalna ekipa Združenih narodov, ki je ob tem še povedala, da ima družina premoženje razpršeno po različnih koncih sveta.

Profimedia

Za zaprtimi vrati severnokorejski vodja živi zelo bogato življenje, ki pa ne razkazuje navzven. Mimogrede, po poročanjih publikacije The Express iz leta 2020, je letna plača v Severni Koreji nekje med 855 in 1.700 evri, medtem ko tudi najboljši delavci zaslužijo le okoli 53 evrov na mesec.

Viri: The Express, WSJ, BBC News

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.