4. 8. 2021, 13:14

Kdo so 'detektivi za zabave', ki po Ibizi iščejo nezakonita združevanja

Profimedia

Zaostreni ukrepi ob pandemiji na zabavljaški Ibizi predvidevajo za organizatorje nezakonitih združevanj globe v višini kar 600.000 evrov, a to ni ustavilo organiziranja skrivnih zabav. Ob izjemnem porastu novih COVID primerov, so na teren poslali detektive za odkrivanje vsakršnih nezakonitih združevanj.

Španske oblasti na otoku Ibiza, znanem po hedonističnih klubskih zabavah, so trenutno zelo zaposlene z organizacijo posebnih ekip detektivov, ki se bodo infiltrirali in razkrinkali ilegalne dogodke, ki jih krivijo za izjemno porast okužb s covidom na otoku.

Večina ibiških klubov je zaradi pandemije trenutno sicer zaprtih. Vsi dogodki se odvijajo zgolj na prostem, udeleženci pa morajo na dogodkih sedeti. Druženje v barih in restavracijah je omejeno na manjše skupine. Kljub tem ukrepom pa je v zadnjih dveh tednih na otoku povprečje okužb poskočilo na 1.800 na 100.000 prebivalcev. Oblasti so zato s prstom pokazale na organizatorje nezakonitih zabav.

Najprej ukrepi, potem detektivi

V želji, da bi omejili nezakonita združevanja in zaustavili rast okužb, so na Ibizi sprejeli številne ukrepe. Prepovedali so druženja članov različnih gospodinjstev v enem gospodinjstvu med 1 uro ponoči in 6 uro zjutraj, organizatorjem nezakonitih zabav pa grozi vrtoglava kazen v višini kar 600.000 evrov.

Kljub temu so se ilegalne zabave še vedno organizirale, policija pa jih je le s težavo izsledila, saj je komunikacija potekala preko družbenih medijev, sami dogodki pa so se potem odvijali na zasebnih zemljiščih.

Tu zdaj vstopajo na sceno 'detektivi za zabave'. Enota za uničevanje žurk. Sestavljena bo iz tujih državljanov, starih med 30 in 40 let, da jih organizatorji ne bodo prepoznali kot morebitne policiste pod krinko. Policisti so namreč lokalnemu prebivalstvu poznani, zato so španske oblasti na Ibizi morale pomoč poiskati drugje.

S policije na Ibizi sporočajo, da je ukrep nujen za varovanje zdravja in nadzorovanja zdravstvenega stanja na otoku. V lokalni administraciji so sicer naleteli na nekaj odpora proti temu ukrepu – menijo, da bi bilo bolj smiselno iskati »resne predloge« za boj proti nezakonitim zabavam, kot pa najemati zasebne detektive.

Če se torej v naslednjih mesecih odpravljate na Ibizo v želji, da si boste dali duška na kakšni nezakoniti tehno zabavi, raje dvakrat premislite. Mogoče pa ustrezate vsem pogojem za udeleževanje ibiških zabav v vlogi detektiva?

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.