4. 9. 2018, 13:21 | Vir: STA

Kickl svari pred napadi teroristov z orožjem za množično uničevanje

profimedia

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je danes posvaril, da bi lahko teroristi napadli s kemičnim, biološkim ali jedrskim orožjem. Nevarnosti tega orožja za množično uničevanje kot orodja transnacionalnega terorizma ne bi smeli podcenjevati, je posvaril Kickl na konferenci v Berlinu, posvečeni terorizmu.

Avstrijski notranji minister, katerega država je kot eno osrednjih prednostnih nalog aktualnega predsedovanja EU postavila varnost, je danes ocenil tudi, da je Evropa trenutno, kar se tiče varnostne politike, v položaju, polnem izzivov. Terorizem in ekstremizem po njegovi oceni predstavljata največjo nevarnost vrednotam zahodne družbe, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Za soočenje s tema nevarnostma je potrebna odločnost na politični in operativni ravni, je dejal politik, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov. Internacionalizaciji grožnje kemičnega, biološkega, radiološkega ali jedrskega orožja se mora zoperstaviti internacionalizacija boja proti njej.

Evropska komisija bi morala še med avstrijskim predsedovanjem predložiti ustrezne predloge, je na simpoziju, posvečenem razvoju zaščite pred kemičnim, biološkim, radiološkim ali jedrskim orožjem, še povedal Kickl.

V domovini se je medtem notranji minister soočil tudi s pozivom, naj razloži zaskrbljujoče podatke o številu napadov desničarskih skrajnežev. Glede na podatke, ki jih je parlamentu dostavil Kickl, je bilo v prvi polovici leta v Avstriji zabeleženih 335 dejanj, ki so jih motivirala skrajno desna prepričanja, lani pa je bilo tovrstnih dejanj zabeleženih 660. Poslanka opozicijskih socialdemokratov Sabine Schatz je zato ministra pozvala, naj spričo teh alarmantnih številk ukrepa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord